Илиян Йончев от БСП е сред тримата, въздържали се при гласуването на изключването на Русия от ПАСЕ

11933
Илиян Йончев от БСП е сред тримата, въздържали се при гласуването на изключването на Русия от ПАСЕ
Снимка: iStock

Само трима делегати са се въздържали при гласуването на предложението Русия да напусне ПАСЕ. Предложението беше одобрено с 216 гласа „за“ , 0 – „против“ и трима "въздържали се", предаде БГНЕС.

Сред тримата въздържали се е и българинът - социалист Илиян Йончев. Той е народен представител от Плевен, а на изборите за кмет през 2019 г. бе подкрепен лично от Корнелия Нинова. Другите са Ивона Арент от управляващата партия в Полша "Право и справедливост" и Андрей Хунко от "Левицата" в Германия.

ПАСЕ: Русия не може повече да бъде член на организацията

Руската федерация "е извършила тежки нарушения на Устава на Съвета на Европа, несъвместими със статута на държава членка, не спазва анг...

Съветът на Европа, който е гарантът за върховенството на закона на континента, официално изключи Русия заради войната ѝ в Украйна - историческо решение, взето ден след като Москва обяви, че напуска организацията. Решението за изключването беше взето по време на "извънредно заседание" на Комитета на министрите, изпълнителния орган на организацията, ден след консултативния вот на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласува за изключване на Русия.

Няколко часа преди гласуването Москва пое инициативата, като официално обяви, че затръшва вратата на Съвета - организация със седалище в Страсбург, Източна Франция, към която страната се присъедини през 1996 г. От 25 февруари, деня след офанзивата в Украйна, тя така или иначе е отстранена от Съвета.

Комитетът "реши, в рамките на процедурата, започната съгласно член 8 от Устава на Съвета на Европа, че Руската федерация престава да бъде член на Съвета от днес, 26 години след присъединяването си", се казва в кратко изявление на Съвета. Друга последица от премахването е, че Русия ще напусне и Европейската конвенция за правата на човека, лишавайки 145-те си милиона граждани от достъп до Европейския съд по правата на човека.

Знамето на Руската федерация беше свалено около 14:30 ч. по Гринуич от пилоните пред сградата на Съвета, където вече се веят само знамената на останалите 46 държави-членки. Конкретните последици от това изключване ще бъдат определени по-късно от Комитета на министрите, който ще възобнови заседанията си по темата през следващата седмица, заявиха от организацията.

"Спомнете си Пърл Харбър": Зеленски вдигна на крака Конгреса на САЩ (ВИДЕО)

“В момента се решава съдбата на нашата страна. Съдбата на нашия народ. Русия нападна не само нас, не само нашата земя, не само на...

"Тъжно е, че трябва да изключим една страна след 26 години членство", заяви в отделно изявление председателят на ПАСЕ Тини Кокс. "Но това беше необходимо и се радвам, че се осмелихме да го направим“, допълни той.

Това е едва вторият случай, в който институцията се сблъсква с подобен сценарий: Гърция постъпва по подобен начин, като напуска Съвета, преди да бъде изгонена през 1969 г. по време на диктаторския режим на полковниците. Присъединява се отново през 1974 г. През 2014 г. руските парламентаристи в ПАСЕ бяха лишени от правото си на глас, след като Русия анексира Крим. След пет години на напрежение руската делегация се завърна в ПАСЕ, за голямо съжаление на украинците.

Още по темата Украйна - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа