"Интерфакс": ЕС вече реши да удължи санкциите срещу Крим

21787
"Интерфакс": ЕС вече реши да удължи санкциите срещу Крим
Снимка: Getty Images/Guliver

Политическо решение за удължаване на санкциите срещу Крим вече има. Това твърди руската агенция „Интерфакс”, като в свой материал уточнява, че източникът на информацията е пресслужбата на Европейския съвет.

Според информацията официалното решение за удължаването щяло да стане факт на следващата среща на Съвета.  Настоящият пакет санкции срещу Крим е в сила до 23 юни. Решението за това беше взето преди година и влезе в сила на 25 юни 2014 година. В края на юли санкциите срещу Крим бяха разширени не само по отношение на продукти и стоки, но и по отношение на европейските инвестиции на полуострова.

Обама ще иска от ЕС още санкции срещу Русия

Американският президент Барак Обама ще се договаря с лидерите на ЕС за разширяване на санкциите спрямо Русия по време на срещата на Г...

Конкретно в Крим не могат да се внасят каквито и да е стоки от ЕС, освен ако нямат украински сертификат за разрешение. Освен това е забранено на европейски физически и юридически лица да купуват недвижимо имущество в Крим, ограничена е дейността на туроператорите, предлагащи туристически услуги в Крим и Севастопол по отношение на граждани на ЕС. Има наложена забрана и за износ към ЕС на транспортни технологии и оборудване, както и на технологии от секторите на енергетиката и телекомуникациите. За енергетиката става въпрос за оборудване за добив на петрол и природен газ.

Преди два дни „Уол Стрийт Джърнал” съобщи, че настроенията в ЕС за удължаване на санкциите срещу Крим и срещу Русия. Специално за санкциите срещу Русия беше посочен срок на удължаване до края на януари, 2016 година. Според американската медия в Брюксел вече са уверени, че ЕС е единен и ще натиска, докато Русия не спази Минските договорености и докато не бъдат изтеглени всички руски войници от Украйна и не бъде спрян огънят. Москва обаче отрича, че има руски части на украинска територия. Но някои страни-членки са "за" по-лек вариант на санкции при прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Наскоро руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че каквито и да е нови санкции срещу Русия ще бъдат третирани по реципрочен начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа