Испания ще позволи на Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион?

1268
Испания ще позволи на Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион?
Снимка: Getty Images / Guliver

Испания би се съгласила Косово да влезе в ЕС само като сръбски регион. Мадрид не отстъпва от позицията си за блокиране на европейската интеграция на Косово, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“, предава англоезичната редакция на белградската медия В92.

Позицията на Мадрид, според белградското издание, е, че Косово може да стане част от Съюза единствено като административна единица в състава на Сърбия. В този смисъл испанците са изпратили до европейските органи не само едно писмено възражение, както се говореше през последните дни, а няколко протестни ноти.

Вучич: Диалогът за Косово сега ни е нужен повече отвсякога

Диалогът за Косово сега е нужен повече отвсякога, смята сръбският президент Александър Вучич. Изявлението на държавния глава бе направ...

Ежедневникът твърди, че е получил потвърждение на тази информация от Министерството на външните работи на Испания, което също е било категорично, че Мадрид няма да отстъпи от тази си позиция.

„Позицията на Испания за непризнаване на едностранно обявената независимост на Косово е основана на защитата на принципите на териториалния интегритет на държавите, съобразяването с международното право и върховенството на закона“, са заявили от отдела за връзки с обществеността на испанското външно ведомство пред белградския ежедневник.

"Вечерне новости" пише, че „ситуацията с Каталуния“ е втвърдила отношението на Испания спрямо Косово. Мадрид не иска да чува за никакви прецеденти, защото това може, заедно с други неща, да бъде използвано от някои от испанските региони.

След миналогодишния референдум за независимост на испанската автономна област Европейската комисия излезе с мнение, че ситуацията не може да бъде сравнявана с тази в Косово, тъй като Испания е член на ЕС, а Сърбия – не. Сръбското правителство тогава подготви протестна нота до Брюксел.

Сръбският президент призова сърбите да не напускат Косово

Сръбският президент Александър Вучич призова сърбите в Косово да не напускат земята, на която живеят от векове. Той заяви това по време...

Но властите в Белград накрая решиха да не я изпращат, тъй като, както тогава обясни президента Александър Вучич, Белград е получил директна молба от Мадрид да се въздържи от подобни действия, защото може да усложни допълнително ситуацията, предаде Фокус.

Същевременно Вучич тогава заяви, че Испания винаги се е отнасяла към Сърбия „справедливо“ и че е наясно за „всички тези, които са пресирали премиера Мариано Рахой да се признае Косово“, но че испанският лидер „не би го направил“.

По-рано тази седмица албаноезична медия в Прищина съобщи, че Испания е изпратила протестна нота до Брюксел с цел да блокира всяко споменаване на Косово като отделна държава в предстоящата стратегия за разширяване на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа