Испания: Социалистите на премиера Санчес се сгромолясаха на местните избори

1032
Испания: Социалистите на премиера Санчес се сгромолясаха на местните избори
Снимка: Getty Images

Социалистическата работническа партия (PSOE) на премиера Педро Санчес претърпя тежки загуби на местните избори в Испания, след като консервативната Народна партия (PP) пое контрола над редица ключови региони.

Изборите, проведени за 12 от 17-те регионални парламента на страната и в общините в цялата държава, се разглеждат като показателни за изхода от предстоящия парламентарен вот.

Скандал с подкупи разтърси управляващата партия в Испания

Скандал, свързан с наркотици, проституция и подкупи за обществени поръчки, разтърсва управляващите социалисти в Испания. Това се случва...

Генералният секретар на PP Кука Гамара определи резултатите като "огромна синя вълна". Народната партия извоюва от PSOE контрола над регионите Арагон, Валенсия и Балеарските острови, но за да ги управлява, ще се нуждае от подкрепата на други партии, вероятно на крайнодясната Vox. PP също така спечели абсолютно мнозинство в Ла Риоха, предава Politico.

На общинските избори PP постигна голяма победа в контролираната от PSOE Севиля, завоюва успех и във Валенсия.

Както се очакваше, най-убедителният резултат на консерваторите беше в региона на Мадрид, където техният председател - популистката Исабел Диас Аюсо, увеличи дела на местата си, за да си осигури мнозинство. PP също така засили още повече влиянието си в кметството на Мадрид, като спечели абсолютно мнозинство там.

В столицата и на други места в Испания PP се възползва от отстъплението на дясноцентристката партия "Сиудаданос", която преживя катастрофална нощ и бе близо до това напълно да бъде изтрита от изборната карта.

Крайнолявата "Подемос" също претърпя значителни загуби. Тя изгуби всичките си 10 представители в регионалния парламент на Мадрид.

Руското разузнаване стои зад писмата бомби в Испания, твърди "Ню Йорк Таймс"

Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ) стои зад писмата бомби, пратени до украинското посолство в Мадрид и други обекти в Ис...

Тъй като PP получи над 750 000 гласа повече от PSOE на Педро Санчес, общият резултат се разглежда като огромен стимул за шансовете на лидера на консерваторите от PP Алберто Нуньес Фейхоо да спечели парламентарните избори, които ще се проведат по-късно през годината.

Снимка: Алберто Нуньес Фейхоо, Getty Images

Същевременно резултатът подчертава зависимостта на неговата партия от Vox при съставянето на правителство, тъй като сред основните испански партии няма други потенциални партньори. Крайната десница удвои гласовете си в сравнение с общинските избори през 2019 г. и сега има присъствие във всички регионални парламенти на страната.

Кабинетът на Санчес одобри множество инициативи в областта на социалната политика по време на ожесточена кампания, в която консерваторите често атакуваха парламентарната зависимост на премиера от каталунските и баските националисти. Този въпрос доминираше в голяма част от подготовката за изборите, след като стана ясно, че един от парламентарните партньори на PSOE, баската националистическа партия EH Bildu, е издигнала 44 кандидати с присъди, свързани с несъществуващата вече терористична група ЕТА. Въпреки това лявата формация EH Bildu се представи силно, като спечели в баската столица Витория.

Заради скъпи маски и тестове за COVID: Прокуратурата в Испания иска затвор за бизнесмени

Прокуратурата на Испания поиска 15 години затвор за Алберто Лусеньо и девет за Луис Медина. Двамата бизнесмени са разследвани за продаж...

PSOE пострада и от скандал, свързан с предполагаемо купуване на гласове по пощата в Мохакар и Мелийя в последните дни на кампанията.

В Барселона бившият консервативен кмет Хавиер Триас спечели в оспорвана надпревара, изпреварвайки каталунските социалисти (PSC) и лявата партия Barcelona En Comú на досегашния кмет Ада Колау.

ОЩЕ: Очаквано: Испанският кабинет преодоля вота на недоверие, внесен от крайната десница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа