Италианският мафиотски бос "Касапина" излиза на свобода

2863
Италианският мафиотски бос "Касапина" излиза на свобода
Снимка: Getty Images/Guliver

Последният бонус за добро поведение от 45 дни отвори вратите на затвора за Джовани Бруска. На 64-годишна възраст човекът, който натисна дистанционното в Капачи и заля малкия Джузепе Ди Матео с киселина, след всички предпазни мерки, необходими за персонаж от неговия криминален калибър, е свободен човек. Освобождаването му предизвика редица гневни реакции, информира БГНЕС.

Роднини на жертвите вече бяха изразили притесненията си, когато миналата година започна да се поставя проблема с предсрочното освобождаване на мафиота, заслужил прякора на "Касапина". В неговия случай просто се прилагаха очакваните ползи за „надеждни“ сътрудници. Това вече беше взето предвид при изчисляването на присъдите, които общо възлизат на 26 години. Тъй като босът от Сан Джузепе Ято беше арестуван през 1996 г. в скривалището си в провинция Агридженто, той трябваше да бъде освободен от затвора през 2022 г. Но присъдата все пак беше съкратена за „добро поведение“, след като Бруска получи няколко дни на бонус. Последните изчисления включват освобождаване от затвора през октомври, но освобождаването дойде още по-рано.

Испания върна на Италия укриващ се мафиотски бос

35-годишният Джузепе Ромео пристигна на летище Фиумичино под ескорт от Барселона в петък вечерта след ареста си на 11 март по европейск...

Сега се открива сложен случай на управление на свободата на боса и семейството му. Службите за наблюдение, но също така и услугите за защита, предвидени от закона, ще трябва да вземат предвид огромното количество престъпления и кланета, за които самият Бруска е признал. Той не само признава, че е координирал подготовката за кървавия акт, при който загинаха съдията Джовани Фалконе, съпругата му Франческа Морвильо и трима мъже от ескорта, а и за множество престъпления в района на Сан Джузепе Ято. Преди всичко той призна своите отговорности за отвличането и жестокото убийство на Джузепе Ди Матео - 13-годишният син на сътрудника му Сантино Ди Матео.

Сантино Ди Матео беше, наред с всичко, пазителят на мрачните тайни на клана и беше започнал да ги разкрива на прокурора Джанкарло Казели и на магистратите от Агенцията за развитие на Палермо. Изправен пред перспективата да прекара остатъка от живота си в затвора, няколко месеца след ареста си, той започна да разкрива предисторията и контекста на много престъпления и атентатите в Рим и Флоренция през 1993 г. Бруска не скрива мъченията и прави преглед на най-отвратителните си престъпления и тези, за които е бил наясно. Но той остави настрана всяко колебание, за да е сигурен, че ще извлече онези облаги, които сега са му връщат свободата. Междувременно, неговите разкрития незабавно започнаха множество производства, които също са преминали пътищата на разследването на „преговорите“ между държавата и мафията.

"От човешка гледна точка ме боли, но това е законът, закон, който брат ми също искаше и следователно трябва да се спазва. Надявам се само съдебната власт и полицията да следят с изключително внимание, за да избегнат опасността, като се има предвид, че говорим за човек, който е минал по много изкривен път на сътрудничество с правосъдието. Всеки друг коментар ми се струва напълно неподходящ ", казва Мария Фалконе - сестра на съдия Джовани Фалконе. „Една и съща съдебна власт, обясни Мария Фалконе, на няколко пъти изрази съмнения относно пълнотата на неговите разкрития, особено тези, свързани с огромното му богатство, който вероятно не е конфискуван: вече не е време за полуистини и би било обида за Джовани, Франческа, Вито, Антонио и Роко, че човек, извършил ужасни престъпления, се връща свободен, за да се наслаждава на богатство, изцапано с кръв".

"Бруска свободен? Не искам да вярвам. Това е неприемлив срам, несправедливост за цялата страна. Винаги на страната на жертвите и тези, които се борят и са се борили срещу мафията", каза кметът на Рим Вирджиния Раги. „Шефът на Коза Ностра Джовани Бруска - Касапинът, който извърши и лично разпореди над сто и петдесет престъпления, взриви съдия Фалконе и придружителя му и заповяда да удушат и разтворят в киселина малкия Ди Матео, отново е свободен. Това е новина, която Ви оставя без дъх и от която побиват тръпки", каза лидерът на „Фратели д Италия“, Джорджа Мелони. И добавя: "Идеята, че такъв герой отново е свободен, е неприемлива, това е оскърбление за жертвите, за падналите срещу мафията и за всички държавни служители, които всеки ден са на първа линия срещу организираната престъпност. 25 години затвор са твърде кратки за това, което е направил. Това е поражение за всички, срам и позор за цяла Италия".

Балканска мафиотска престрелка в Киев (ВИДЕО)

Черногорски гражданин е бил застрелян миналата нощ в Киев, пише порталът МКД. Жертвата е Радойе Звицер от Котор, познат като един от ръ...

„Освобождаването на разкаялия се Джовани Бруска е акт, технически неизбежен, но морално невъзможен за приемане. Няма повече наказание за мафията, няма повече снизхождение за онези, които са се изцапали с невинна кръв. Близък съм с роднините на жертвите , днес е тъжен ден за всички", посочва Мара Карфаня - министър на териториалното управление.

"Освобождаването на Бруска отваря болезнена рана за цялата страна. Несравним срам, обида за паметта на падналите да защитят държавата. Необходим е незабавно нов закон за доживотен затвор", казва вицепрезидентът на Сената Паола Таверна.

"Новините като този са лоши, толкова лоши. Законът е закон и трябва да се спазва, но болката от мисълта, че Бруска е свободен остава. В този момент мислите ми се отправят към героите, известни и по-малко известни, които са се борили с мафията и са дали живота си за да стигнат хора като него до правосъдие", подчертава заместникът на Движение „Пет звезди“ Стефано Буфани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа