Италия настоя за солидарност от другите държави в ЕС за мигрантите

2352
Италия настоя за солидарност от другите държави в ЕС за мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианският вътрешен министър Марко Минити призова други европейски държави да отворят пристанищата си за корабите с мигранти, преди разговорите с Франция и Германия за справяне с извънредната ситуация.

Минити, който ще се срещне с колегите си в Париж по-късно днес (2 юли), за да се подготвя за преговорите с ЕС в Талин тази седмица. В интервю пред в. "Месаджеро", той каза: "Ние сме под огромен натиск", предаде БГНЕС. Италианският министър ще говори с колегите си Жерар Колумб от Франция и Томас де Мезиер от Германия, заедно с еврокомисаря за бежанците Димитрис Аврамопулос в 18:00 ч. местно време във френската столица.

Временната забрана за влизане на бежанци и определени мюсюлмани в САЩ влезе в сила

Антиимигрантският указ на президента на САЩ Доналд Тръмп вече влезе в сила. Той временно ограничава влизането в Съединените щати на гра...

Заради огромния поток на мигранти, Рим заплаши да затвори пристанищата си за кораби или да поиска прекъсване на финансиране от ЕС за страни, които не спазват споразумението за преразпределяне на 160 000 мигранти от Италия и Гърция. Италия иска и разширение на квотната програма, за да влязат в нея и повече хора извън Сирия и Еритрея - например Нигерия.

"Има кораби на неправителствени организации, плавателни съдове на Sophia и Frontex, италиански плавателни съдове за брегова охрана, които спасяват мигрантите в Средиземноморието”, каза той в препратка към помощните плавателните съдове, разположени от мисиите на ЕС за гранична сигурност и борба с трафикантите.

"Ако мигрантите пристигат само в Италия, нещо не работи – това е сърцевината на въпроса", заяви Минити. "Аз съм еврофил и бих се гордял, ако дори един кораб, вместо да пристигне в Италия, отиде на друго европейско пристанище. Няма да разреши проблема на Италия, но ще бъде сигнал, че Европа иска да помогне на Рим”, добави министърът.

Италианският министър каза и, че Рим ще настоява за начин да прехвърли процеса на подаване на молби за убежище от Италия в Либия и безопасно да препрати към Европа онези, които получат правото на закрила. "Трябва да разграничим онези, които търсят и имат право на хуманитарна защита, и тези, които идват на Стария континент с други цели", бяха думите му.

Чехия затрудни миграцията със законови промени

Парламентът на Чешката република одобри затягането на Закона за имиграцията, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit. Пред...

Статистиката

Над 83 000 души, спасени по време на опитите за опасния преход от Либия, пристигнаха в Италия през тази година, според ООН, докато над 2160 души са загинали, твърди Международната организация по миграция. Италианският Червен кръст предупреди, че ситуацията в претоварените приемни центрове в страната става критична.

Между септември 2015 г. и април 2017 г. около 5 001 лица, търсещи убежище, бяха преместени от Италия в 18 европейски държави, съобщи агенцията на ООН за бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа