X
 
 

Италия пести пари, като намали броя на депутатите си

699 0
photo of Италия пести пари, като намали броя на депутатите си
Снимка: iStock/Guliver
С повече от една трета ще бъде намален броя на депутатите в двете камари на парламента на Италия. Долната камара одобри намаляването на депутатите в нея от 630 на 400, а сенаторите ще намалеят от 315 на 200, предаде БГНЕС.

Мярката беше едно от основните обещания на популистите от движението "Пет звезди", основната партия в управляващата коалиция. Според "Пет звезди", по-малкият парламент ще спести стотици милиони евро от по-малките плащания за заплати и разходи. Според движението, за 10 години Италия ще спести 1 милиард евро от по-малкия брой на депутатите.

Италия предприема нови мерки срещу нелегалната миграция

Властите в Италия предприеха нови мерки за противодействие на миграцията. Министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на ...

Критици на решението твърдят, че по този начин се уврежда демокрацията и се повишава влиянието на лобистите.

"Готово! Обещанието е спазено!", написаха от "Пет звезди" на страницата си в интернет.

Новинарската агенция AGI изчисли, че в момента един депутат от долната камара на парламента струва на бюджета 230 000 евро на година, а един сенатор 249 600 евро. Според агенцията, Италия ще спестява по 52,9 милиона евро от намаляването на броя на депутатите в долната камера и още 28,7 милиона от по-малкия брой сенатори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители