Изборите в Испания де факто подсилиха политическата стагнация

2121
Изборите в Испания де факто подсилиха политическата стагнация
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанската социалистическа партия, очаквано, спечели новите парламентарни избори в страната, но няма достатъчно мнозинство, за да направи сама правителство - също очаквано.

Социалистите вземат 120 места т.е. с 3 по-малко от досега, като голямата новина от изборите е сериозната подкрепа за крайнодясната партия Vox. Тя взема 52 места в Генералните кортеси (испанският парламент) т.е. 28 места повече, отколкото досега! На второ място е Народната партия - с 88 депутати, след като досега имаше 64. А "Подемос", която отказа на Санчес да влезе в коалиция и всъщност е една от основните причини за тези избори, беше сериозно наказано - партията взе само 35 места в парламента, информира БНТ. Това значи загуба от 7 места за "Подемос". Реално сега десните партии имат повече депутати от ляво ориентираните партии, съобщава Нова телевизия. А "Гражданите", дясноцентристка партия, са със само 10 депутати, изпреварени от Каталунската републиканска партия - с 13 депутати.

Избирателната активност в Испания по-ниска от очакваното

Към 14:00 ч. местно време (13:00 ч. централно гринуичко време) избирателната активност в Испания възлиза на 37,9% - с 3,5 процентни пун...

Изборите в Испания бяха засенчени от продължаващата сепаратистка криза в Каталуния, заради която подкрепата за Vox се увеличи. Партията направи парламентарния си дебют едва през април, когато спечели 24 мандата в най-голямата победа за крайнодесните, откакто Испания се върна в демокрацията след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 година, предаде БГНЕС.

През последните дни Санчес многократно изразяваше тревога за "агресивната ултра дясна политика" на Vox, предупреждавайки, че партията ще повлече страната обратно към мрачните дни на диктатурата на Франко.

На предишните избори беше регистрирана почти рекордната 76% избирателна активност, което помогна на Санчес, който мобилизира левите избиратели да се противопоставят на Vox. Но към 18:00 часа местно време избирателната активност възлизаше на 56,9%, близо 4% по-ниска, отколкото в същия час на изборите през април.

Педро Санчес вече обеща да "деблокира" политическата ситуация в страната и заяви, че няма да позволи провеждането на нови избори. "Призовавам всички политически партии да работят за деблокиране на политическата ситуация в Испания. Социалистическата партия ще работи за деблокиране на политическата ситуация", каза той, обръщайки се към привържениците си. Лидерът на испанските социалисти обеща, че няма да има трети поредни предсрочни парламентарни избори в страната.

Испания за втори път тази година на парламентарни избори

В Испания в неделя за втори път тази година ще има парламентарни избори. Те са четвъртите за последните 4 г. на фона на недоверие на гл...

"Нашият политически проект е формирането на стабилно правителство. Искам да призова всички политически партии - трябва да действаме отговорно", каза Санчес. По думите му, след резултата от вота в неделя трябва да се сформира "прогресивно правителство начело със Социалистическата партия". "Ще съставим прогресивно правителство и ще разблокираме политическата ситуация в страната ... Този път определено ще има прогресивно правителство. Това зависи не само от Социалистическата партия", добави той.

Кампанията се проведе на фона на нови вълнения в Каталуния, след като Върховният съд на Испания осъди девет каталунски лидери на затвор за ролята им в неуспешното обявяване на независимост през 2017 година. Решението на съда от 14 октомври предизвика продължили дни масови протести в Барселона и други каталунски градове, които през нощта ескалираха до хаос, като демонстрантите палеха барикади и хвърляха камъни и коктейли Молотов по полицията, която отговаряше с водни струи и сълзотворен газ. Повече от 600 души бяха ранени, около половината от тях са полицаи.

С настъпването на кризата Санчес беше подложен на все по-остри критики отдясно, особено от лидера на Vox Сантяго Абаскал, който поиска Мадрид да спре каталунската автономия и да арестува регионалния премиер Ким Тора. На последния си митинг в петък Абаскал - който иска всички сепаратистки партии да бъдат забранени - заяви, че са нужни "драстични решения", докато неговите привърженици скандираха: "Тора в тъмницата!"

С викове "Испания първа" и гняв срещу онези, които били предали единството на Испания, Абаскал се възползва от кризата, което доведе до скок в подкрепата за крайнодясната му фракция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com