Използването на глада като оръжие - едно от обвиненията към Русия

34710
Използването на глада като оръжие - едно от обвиненията към Русия
Снимка: iStock

Адвокати по правата на човека, работещи с прокурора на Украйна, подготвят досие за военни престъпления, което да представят на Международния наказателен съд (МНС), обвинявайки Русия в умишлено причиняване на глад по време на нахлуването и́ в Украйна, което започна преди 18 месеца, пише „Гардиън“.

Обвинение срещу Путин

Целта е да се документират случаите, в които руските нашественици са използвали глада като оръжие на войната, за да може МНС да започне първото по рода си наказателно преследване, което може да обвини руския президент Владимир Путин.

Още: Блинкен обвини Русия в престъпления срещу човечеството

Юсуф Хан, старши юрист в адвокатската кантора Global Rights Compliance (GRC), заяви, че "използването на храна като оръжие е станало на три етапа", като се започне с първоначалното нахлуване, при което украинските градове са били обсадени, а доставките на храна - прекъснати.

Убийства в Чернигов

Сред документираните инциденти е този, при който 20 цивилни граждани са убити в Чернигов рано сутринта на 16 март 2022 г., когато руски осколъчни бомби избухват пред супермаркет в града, където украинците се редят на опашка за хляб.

Разследващите се съсредоточават и върху обсадата на Мариупол, добави Хан. Доставките на храни в града са били прекъснати, а коридорите за хуманитарна помощ - блокирани или бомбардирани, което е направило много трудно или невъзможно бягството на отчаяните, гладуващи цивилни граждани.

Още: Комисията на ООН за Украйна изненада: Нямаме заключения за руски геноцид (ВИДЕО)

Унищожаване на вода и храна

Втората фаза включва унищожаването на хранителните и водните запаси, както и на енергийните източници в цяла Украйна по време на боевете, които адвокатът описва като "обекти, необходими за оцеляването на цивилното население".

Подобни нападения, твърди Хан, са "не престъпления, свързани с резултата, а престъпления, свързани с умисъла", тъй като "ако унищожаваш обекти, от които цивилното население се нуждае, като например енергийна инфраструктура в разгара на зимата, действията ти са предумишлени".

Градове като Николаев в южната част на страната останаха без питейна вода още в началото на конфликта, след като руските сили превзеха помпената станция, която я доставяше. Останалите жители бяха принудени да разчитат на вода, която се доставяше ежедневно, за да могат да пият и да се мият безопасно.

Още: Обрат: Байдън дава руски военни престъпления на Хага, ще бъдат ли съдени и американци?

Пречки пред износ на украински храни

Третият елемент са опитите на Кремъл да предотврати или ограничи износа на украински храни. "След това видяхме как Русия атакува зърнени съоръжения по Дунав ", каза Хан, като се позова на доклади на украински официални лица, според които в края на юли и началото на август са били унищожени 270 000 тона от хранителните продукти.

Новите обвинения, че Русия се опитва да умори украинците от глад, са особено емоционални в светлината на историята на двете страни: през 1932-33 г. милиони хора умират от глад по време на Гладомора - насилствен глад, организиран от Йосиф Сталин.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН през 2018 г., която осъди използването на глада като оръжие за водене на война, както и след преразглеждането на Римския статут на МНС през 2019 г., за да се разшири видът на делата, които могат да бъдат заведени.

Още: Поредно престъпление: Руснаците удариха болница в Запорожието, има жертви

GRC работи с украинските прокурори до края на следващата година, за да състави досието. Намерението е да се подаде досие по член 15 от Римския статут, който позволява на трети страни да изпращат информация за предполагаеми военни престъпления на прокурора на МНС. Прокурорът, базиран в Хага, ще трябва да реши дали да предприеме по-нататъшни действия.

Разкриване на извършителите

Част от усилията на адвокатите ще бъдат насочени към идентифициране на извършителите, включително дали да поискат повдигане на обвинение срещу Путин, както се случи през март, когато МНС издаде заповед за арест на президента за това, че е контролирал "незаконното депортиране" на украински деца в Русия от територии, окупирани по време на войната.

Подобни аргументи могат да бъдат изказани и за престъпленията, свързани с глада, каза Хан. "Путин би могъл да понесе отговорност за това, че е извършил деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица", твърди той, както и за неупражняване на подходящ контрол върху руски военни или други лица, обвинени в конкретни престъпни деяния.

Адвокатите работят със специалисти в областта на разузнаването с открити източници, за да представят подробно примери за военни престъпления и да се ангажират с анализ на картите на щетите; събират съответните данни, като например брой на отхвърлените конвои с помощи; и проучват изявленията на Путин и други лидери, чак до местно ниво, тъй като се опитват да изградят своето досие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com