Изтече срокът за подаване на заявления за уседналост във Великобритания

3027
Изтече срокът за подаване на заявления за уседналост във Великобритания
Снимка: iStock/Guliver

От четвъртък всеки европейски гражданин, който не е подал заявлението си за уседналост след Brexit, ще загуби законното си право на работа, наем на жилище и достъп до социални помощи във Великобритания. Тези граждани дори могат да бъдат депортирани, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Над 5,6 милиона са подадените молби за статут на уседналост при официална статистика, че в страната пребивават около 3,5 милиона граждани на ЕС. Процентът на отхвърлени молби е сравнително нисък. Същевременно има над 400 00 необработени документа, подадени в последните дни преди изтичането на крайния срок с темпове от 10 до 15 хиляди на ден, което допълнително ще затрудни системата за регистрация. От подадените заявления може да се констатира, че българите са шести по численост на Острова сред страните от ЕС, като са изпреварени от поляците, румънците, италианците, португалците и испанците. Седмица преди изтичането на крайния срок Министерството на вътрешните работи разпрати предизвестие до всички европейци, които все още не са кандидатствали за статут на уседналост.

10 хиляди българи са без статут на уседналост във Великобритания

Министерството на външните работи на Република България полага усилия за разрешаване на проблемите на българските граждани във Великобр...

До последната минута гражданите се редят на опашка, за да се опитат да получат документи. Главният преговарящ на ЕС Марош Шефчович призова Великобритания за повече гъвкавост. "Възможността за удължаване беше обсъдена с нашите партньори от Великобритания, но не можахме да намерим решение. Поисках го за всички, които се занимават с тези проблеми, и да бъдем щедри към тези, които са уязвими, към тези, които поради ограничения от пандемията не са успели да подадат заявлението си навреме, за тези, които имат основателни причини да не подадат заявлението навреме “, обясни Шефчович.

Според експерти обаче, ЕС няма какво да направи и в дългосрочен план щетите ще бъдат постоянни. "На този етап ЕС може да направи много малко, освен ако Великобритания прецени, че е необходима по-голяма гъвкавост. Очевидно е, че има гратисни периоди, тези периоди на удължаване, които досега са помогнали за смекчаване на удара. Сега виждаме в много области реалното въздействие на Брекзит, какво прави това за търговия, какво прави за хората, за миграцията и това ще продължи”, оплака се Фабиан Зулиг, анализатор в Европейския политически център.

Брюксел и Лондон са постигнали временно примирие заради така наречената „война на наденичките“. Те обявиха, че са се договорили да удължат гратисния период за износ на охладено месо между Великобритания и Северна Ирландия до 30 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа