Ято украински дронове ще се надпреварват за Червения площад на 9 май, руснаци също искат да участват

6769
Ято украински дронове ще се надпреварват за Червения площад на 9 май, руснаци също искат да участват
Снимка: Pixabay

Напълно във възможностите на украинските дронове е да преодолеят разстоянието до Червения площад в центъра на Москва в Деня на победата, 9 май.

Това заяви украинският предприемач Володимир Яценко, който по-рано този месец обяви награда от 20 милиона гривни (980 000 лв.) на разработчика на дрон, чийто БЛА успее да кацне в самото сърце на руската столица в деня на очаквания парад. В интервю за "Фокус" Яценко споделя, че е наясно, че това може да стане само със съдействие и на военните затова предложението му бе наградата да се раздели справедливо между създателя на дрона и военните оператори, които ще го направляват. Впрочем от момента на обявяването на наградата досега тя е набъбнала с 214,5 хил. гривни, тъй като много други желаещи са превели в организирания фонд. Това са били обикновени украинци като най-често са били превеждани малки суми от по 50 гривни, но в крайна сметка за няколко седмици се е събрала много голяма сума.

Според Яценко състезанието е заинтересувало много украински производители на БЛА, макар той да отказа да назове броя на тези, които вече са готови да участват. В същото време предприемачът подчертава, че дори руските разработчици на дронове искат да се състезават заради предложената награда.

ОЩЕ: Вместо дронове му поръчали вибратори: Украинци хакнаха акаунта на руски доброволец 

„Общата сума на наградния фонд е значителна и има отзвук дори сред руските авиомоделисти. За тях разстоянието до Червения площад може да е по-малко, но пък рискът да попаднат във Федералната служба за сигурност (ФСБ) е доста по-голям”, казва Яценко.

По думите му е напълно във възможностите на украинските дронове да преодолеят разстоянието до центъра на Москва, тъй като това не е технически трудна задача, а е повече въпрос на прецизност.

Киев: Не сме подготвяли удари срещу Москва, стига с медийни сензации

Украйна отрече излязлата по-рано информация във The Washington Post, че е подготвяла удари срещу Москва, от които се е отказала по наст...

ОЩЕ: Дрон със 17 килограма експлозив падна в Подмосковието (СНИМКИ)

Основната цел на производителите днес е точността на техните устройства - плюс-минус 10 метра при разстояние от 500 километра, пише изданието. Това е необходимо, за да се поразят военни цели, без да се повреди гражданската инфраструктура и без да пострадат цивилни. "Въоръжените сили на Украйна, за разлика от агресора, не могат да рискуват евентуално заради грешки да поразят граждански обекти. Не можем да си позволим да ударим детски градини или болници", заяви Яценко.

ОЩЕ: Москва затваря Червения площад за посетители 

Неслучайно руските власти усилиха защитата на Москва. По нареждане на Кремъл бяха поставени системи за ПВО "Панцир-С1" на покривите на редица административни сгради в Москва, а също и при летище Астафиево. Според говорителя на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат обаче тези действия на Кремъл са слабо ефективни срещу дроновете и е крайно съмненително, че ще осигурят наистина някаква защита, а вероятно целта им е по-скоро да впечатлят местната общественост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа