Явор Дачков с невъзможен прочит за Буча (ВИДЕО)

43737
Явор Дачков с невъзможен прочит за Буча (ВИДЕО)
Снимка: Screenshot

Ужасяващите картини от украинския град Буча предизвикаха много коментари в социалните мрежи. И докато за голям брой хора изглежда категорично ясно, че репортажите на медии като AFP, Reuters, BBC, France 24 и т.н. показват картината на зверското поведение на руската армия, немалко българи изглежда не вярват - поне ако смятаме, че всеки профил във Фейсбук е лицето на човек. Ето какъв коментар написа и известният и с левите си възгледи журналист Явор Дачков към видеото, публикувано преди два дни:

"Кметът на Буча преди два дни съобщава с радост за освобождението на града от руските орки (всъщност руснаците се оттеглят сами). Нито дума за трупове, кланета и прочие. Човекът е видимо щастлив." Тази констатация идва и след съобщението за пореден масов гроб, открит в Буча - с към 300 души, като новината обяви именно кметът на града, който според Дачков е "видимо щастлив".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Светът е потресен от зверствата в Буча, Москва отрича да са убивали цивилни (ВИДЕО)

Темата във Фейсбук коментира и театралният критик Гергана Пирозова, която беше избрана в Стратегическия съвет на президента Румен Радев. Радев намери място в материал на американското издание Politico, посветен на руското влияние в България, а и до момента на публикуване на материала не е обелил и дума на осъждане за клането в Буча, което вече се асоциира все по-силно с геноцид:

"Украинската тв пуска репортаж от Буча и как руснаците са разпръснали трупове по улиците. Хубаво, ама единият труп си премества ръката, за да не го прегазят...Живите мъртви е положението".

Между другото кметът на Буча дава интервю на 1 април по повод оттеглянето на руската армия от града на 31 март. Дума не обелва за трупове, кланета и прочие..

3 дни по-късно, когато вече 4 дни украинската армия е там се появяват живите мъртви, артистично разхвърлени по ръбовете на тротоарите, вероятно за да не затрудняват придвижването на автомобилите.

Светът е потресен от зверствата в Буча, Москва отрича да са убивали цивилни (ВИДЕО)

Ето по-важното за войната в Украйна през изминалото денонощие: Украинският президент Володимир Зеленски смята случилото се в Буча за г...

А украинският посланик у нас каза, че там са избити стотици хиляди, а според украинската тв труповете, тези с местещите се ръце, са 20. Съгласувайте, моля!"

ВИЖТЕ ОЩЕ: Масов гроб на 67 цивилни показа ужаса от войната в Украйна (ВИДЕО)

За сравнение - бившият главен прокурор на 2 трибунала по международно наказателно право на Организацията на обединените нации (за Югославия и Руанда) Карла дел Понте нарече Путин военен престъпник и поиска от Международния наказателен съд да издаде заповед за ареста му. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен описа сцените с телата на улицата в околностите на Киев (в град Буча) като "удар в корема". Президентът на Франция Еманюел Макрон определи снимките от Буча като "непоносими". Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън каза, че "подлите атаки" са доказателство за военни престъпления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа