"Жълтите жилетки" отново са по улиците на Франция

1760
"Жълтите жилетки" отново са по улиците на Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

"Жълтите жилетки" във Франция се мобилизираха и отново излязоха на протест по френските улици. Демонстрантите продължават да показват непримиримостта си срещу президента Еманюел Макрон, който си връща популярността, десет дни след началото на големия национален дебат, чиято цел е да разреши безпрецедентната социална криза, пише dariknews.bg.

Целта на "жълтите жилетки" е присъствието им по улиците да остане видимо. От средата на ноември техните протести срещу социалната и данъчната политика на правителството разтърсват всяка събота много френски градове. Движението, изглежда получи втора вълна, след затишието по Коледа и Нова година. От 10 дни обаче правителството се опитва да канализира недоволството, като организира срещи за граждански дебати.

Българските жълти жилетки поставиха ултиматум на парламента

Ако парламентът не приеме предлаганата отсрочка с 6 месеца за влизането в сила на т. нар. закон за горивата (Закон за административното...

За да поддържат обществената мобилизация, на 11-тите си протести "жълтите жилетки" прибягнаха до нова стратегия. Към обяд на известния парижки булевард "Шанз Елизе" се събраха няколкостотин протестиращи, които се разделиха на четири отделни шествия. Три от тях ще се съберат на площада на Бастилията в центъра на столицата.

Няколко проучвания на общественото мнение показаха, че популярността на президента Еманюел Макрон се повишава. В същото време в редиците на "жълтите жилетки" се появиха нови вътрешни неразбирателства, след като техните лидери Ерик Друе и Присия Людоски влязоха в конфликт. Разногласията се появиха, когато бе обявено създаването на листа на "жълтите жилетки" за европейските избори, под името "Обединение за гражданска инициатива" (ОГИ).

"Жълтите жилетки" са поканени да участват и в "жълта нощ", която ще продължи от 17:00 ч. до 22:00 ч. (16:00 ч. до 21:00 ч. по Гринуич) на площада на Републиката. Извън Париж властите се опасяват от ексцесии в Бордо и Тулуза, където движението има много активни поддръжници и през последните седмици имаше сериозни случаи на насилие.

В Нормандия и в Еврьо "жълти жилетки" се събират от сутринта и е имало няколко напрегнати момента, съобщиха местните власти. По данни на ТАСС в Еврьо са се събрали около 1 500 протестиращи и са възникнали сблъсъци с полицията. Предвидени са няколко нощни шествия в Монпелие и Олорон сен Мари. Снощи беше проведен нощен протест в Дюнкерк.

Сблъсъци и десетки арестувани "жълти жилетки" в Париж

Поредна събота на протести във Франция. Сблъсъци между демонстранти и полиция станаха на емблематичната улица "Шанз-Елизе", десетки хор...

За неделя (27.01.19 г.) е предвидено друго шествие - на "червените шалове". Целта му е да бъде чуто "мълчаливото мнозинство" и да бъдат защитени демокрацията и институциите от насилието, до което се стигна на много протести на "жълтите жилетки" от ноември досега. От днес силите на реда, които ползват спорните отбранителни оръжия с несмъртоносни куршуми, ще бъдат екипирани и с камери, заяви министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер.

Той обеща по-голяма прозрачност при ползването на това несмъртоносно оръжие, което е обвинено за травми на очите на няколко протестиращи. Вчера френският съд отказа да забрани употребата му, въпреки опасенията на някои синдикати и правозащитни организации, че това може да доведе до нови пострадали и дори жертви сред протестиращите.

Стотици "жълти жилетки" се събраха и пред сградата на Европейския парламент в Страсбург. те преминаха през центъра на града. Протести се очакват и в Тулуза, където днес беше отменена планирана среща на представители на движението с кмета. Причината бе нежеланието на местните власти да я излъчват пряко във Facebook. Демонстрации се провеждат още в Руан, Кан, Бордо, Ница, Льо Ман, Нант и други градове на Франция. В Бордо е планирано и нощно шествие, но организаторите държат в тайна маршрута му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа