Как се правят антиправителствени протести в Полша?

1029
Как се правят антиправителствени протести в Полша?
Снимка: Getty Images

Най-важното нещо за нас са демокрацията и конституционните права, които в момента правителството подкопава. Ние искаме да бъдем част от Европейския съюз, да останем в ЕС и да отстояваме нашите базисни човешки права. Това заяви Александра Шнегоска – Гоздик от инициативата Комитет за защита на демокрацията - KOD, на пресконференция в София.

Представители на KOD говориха за протестите в Полша срещу политиките на правителството, което те считат, че не зачита демократичните принципи и свъременни ценности. Тяхната визита в столицата се осъществява с подкрепата на европейските "Зелени".

Цачева благодари на Полша за подкрепата за членството ни в Шенген

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева благодари за подкрепата на Полша за присъединяването на България към Шенген. "Надява...

KOD са организатори на проевропейския протест, който изведе повече от 240 000 души на 7 май в центъра на полската столица Варшава. Това е една от най-големите демонстрации в Полша след падането на комунистическия режим през 1989 г., обясни Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените" по време на пресконференцията.

Хората в Полша протестираха миналата седмица под мотото "Ние сме и ще останем в Европа", като шествието се случи няколко дни след отбелязването на 12-та годишнина от присъединяването на Полша към ЕС. Инициаторите на протеста е гражданската организация Комитет за защита на демокрацията. KOD е създадена през ноември 2015 г., малко след като партията „Право и справедливост“ пое властта. Според наблюдатели управляващите предприемат стъпки за намаляване правомощията и независимостта на Конституционния съд. Действията бяха разкритикувани от ЕС и Съвета на Европа. Според Съвета правителството във Варшава подкопава върховенството на закона, като централизира властта. От тогава Полша е свидел на множество многохилядни граждански протести в различни градове на страната.

Борислав Сандов разказа, че масовите демонстрации в Полша имат ефект като полското правителство е започнало да дава заден ход по предложенията за териториалното увеличение на провинциите в страната от 16 на 19, както и за забрана на абортите. Управляващите, стъпвайки на религиозни принципи, водят консервативна и изолационна политика, каза Сандов.

Представилите на KOD в София обясниха за технологията на протестите, които се организират в социалните мрежи като Facebook и Twitter, но организацията поддържа и сътрудничество с държавни и частни телевизии и вестници. На 4 юни KOD организира нов голям протест. Освен това заради голямата полска диаспора в Европа протестите в страната са подкрепи от демонстрации извън Полша. Очакваме, че поляците в Лондон, Брюксел, Виена, Хамбург и други градове ще ни подкрепят и излязат на улиците, както го направиха по-рано, каза Ярослав Марчиняк от KOD.

Хиляди поляци излязоха на протест в защита на правото на аборт

Управляващата евроскептична партия в Полша "Право и справедливост реши да подкрепи призив на католическите свещеници в страната да бъда...

По време на пресконференцията Георги Илиев от "Протестна мрежа" заяви, че KOD и българската гражданска организация споделят решимостта си да не прерастват в политическа партия, но да получат съдействие от политици при общи цели. "Професионални протестиращи няма. Всеки един от тези хора не работи протестираш. Той има просто гражданска позиция. Всеки един гражданин на всяка държава има право да протестира, стига тя да е демократична", каза Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа