Как войната в Украйна доведе до увеличаване на престъпността... във Великобритания

13792
Как войната в Украйна доведе до увеличаване на престъпността... във Великобритания
Снимка: Getty Images

Украйна е снабдена с огромно количество оръжие, значителна част от което не е регистрирано, пише The Telegraph, позовавайки се на британския оръжеен експерт Пол Джеймс. Според него, то ще залее Обединеното кралство и ще попадне в ръцете на престъпници.

Основателят на Британската балистична разузнавателна служба Пол Джеймс каза, че балканските страни са били основният източник на контрабандно оръжие в Европа в миналото и направи паралел със сегашната ситуация. Според него те са "свършили страхотна работа в Източните Балкани, откъдето през последните десетилетия идва оръжието в ЕС".

"Рискът от подобно развитие на събитията в Украйна се дължи на броя на доставените и вероятно нерегистрирани оръжия, ако не повече, то поне сравним. Така че опасността е наистина голяма", каза Джеймс.

Той добави, че оръжието е "довело до увеличаване на организираната престъпност в графството Мърсисайд". Още: Бездомните в Англия се увеличават

Предупреждението идва само ден след като 34-годишният местен наркодилър Томас Кашман, 34 г., беше осъден за убийството на 9-годишната Оливия Прат-Корбел при неуспешно нападение с огнестрелно оръжие в дома на родителите ѝ в Довекот, Ливърпул, пише още The Telegraph.

Пол Джеймс, бивш детектив с 30-годишен опит във всички форми на тежка и организирана престъпност, съобщи, че пистолетът "Глок", използван при престрелката, е „предпочитаното оръжие“ на най-опасните престъпници във Великобритания. Той добави: "Много е трудно да се получи наистина качествено огнестрелно оръжие като "Глок". В повечето от уличните стрелби, особено като се извършват от млади банди, се използват пневматични оръжия, преработени в огнестрелни. Те по никакъв начин не са с по-ниски качества от истинските оръжия", добави Джеймс.

Според експерта, пистолетът вероятно струва няколко хиляди паунда на черния пазар, при това „може да се получи само чрез авторитетни представители на подземния свят.”

По време на нападението Кашман е използвал два пистолета, като вторият е барабанен револвер 38 калибър. Нито един от тях не е открит досега. Джеймс продължи: "Обзалагам се, че са унищожени и полицията никога няма да може да ги намери."

Старши следовател Марк Камин, началник на разследването в полицията на Мърсисайд, предупреди, че престъпниците в Обединеното кралство са използвали произведени в Чехия картечни пистолети "Скорпион" през последните две години. Още: Крал Чарлз III: Заедно с Украйна защитаваме свободата и суверенитета си пред лицето на непровокирана агресия

След като Кашман беше признат за виновен след 18-дневен процес в Кралския съд на Манчестър, началникът на полицията Серена Кенеди каза, че разследването все още не е приключило. Тя добави: „Все още търсим хората, които са позволили това убийство да се случи – кой е предоставил оръжията, къде са те сега – и ще продължим, докато не идентифицираме отговорните.“

Алън Уолш, младежки работник от Ливърпул, заяви, че културата да не се говори с полицията все още "не се е променила напълно" след убийството на Оливия Прат-Корбел.

Говорейки за Radio 4's Today, Уолш, който е и основател на благотворителната организация Real Men Don't Carry Knives, заяви: „Наистина вярвам, че има нива, на които хората ще говорят с полицията. И този случай беше точно един от тях, когато всеки разбра кое е правилно и кое грешно и трябваше да споделят информация." 

„Няма да седя тук и да казвам, че това напълно е променило мнението на обществото, защото не е така”, отбелязва той. „Все още ще витае идеята какво може и какво не може да се каже, затова ние непрекъснато работим, за да я променим."

Автор: Уил Болтън

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа