Камерън готов и да се скара с ЕС заради българите и румънците

31413
Камерън готов и да се скара с ЕС заради българите и румънците
Снимка: Getty Images / Guliver

Негативните настроения спрямо емигрантите от Източна Европа продължават да нарастват на Острова. Британският премиер Дейвид Камерън се готви да влезе в конфронтация с ЕС заради увеличаващите са опасения сред сънародниците му от евентуален наплив на българи и румънци след 1 януари, когато ще паднат ограниченията за достъпа им до британския трудов пазар, пише днес в. "Сънди таймс", цитиран от segabg.com.

Според изданието Камерън са кани да предизвика Брюксел, като удължи драстично срока, в който новодошлите трябва да са пребивавали в Обединеното кралство, преди да имат право на социални придобивки. Единият вариант, който се обмисля сериозно, е първо да се докаже, че са постоянно пребиваващи от една година във Великобритания - т.е. четири пъти повече от досегашния задължителен срок - и тогава да добият право за социални облаги.

Камерън: Великобритания трябва да каже "не" на източноевропейските работници

Великобритания трябва да каже „не” на източноевропейските работници, като направи младите си по-способни и желаещи да се ко...

"Сънди таймс" предрича, че подобен ход на британските власти би довел до остра съдебна битка с Европейската комисия, която забранява страните-членки да дискриминират своите граждани и гражданите от съюзните страни в правото им на социални придобивки.

По същата тема в. "Дейли телеграф" пише, че Камерън не е съобщил какво точно ще предприеме за обуздаване на имиграцията на българи и румънци, но според високопоставени лица от правителството щял да направи изявление по въпроса през следващата седмица. Наскоро премиерът се зарече да попречи на "социалния туризъм" в страната.

Вестникът цитира социологическо изследване, според което британците смятат, че основните теми, които трябва да се обсъждат с Европа са: заздравяването на граничния контрол, човешките права и засилването на търговията със страни нечленки на ЕС. Приоритетът за граничния контрол събира с 30% повече гласове от останалите два приоритета, сочат резултатите от анкетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа