X
 
 

Кой кой е в новото руско правителство?

1394 15
Кой кой е в новото руско правителство?
Снимка: Getty Images/Guliver
На 21 януари Владимир Путин подписа указ „За структурата на федералните изпълнителни органи“. Премиерът Михаил Мишустин ще има девет заместници, включително един първи. Ето кои са главните фигури в новото руско правителство, според Медуза.ио.

Първи вицепремиер Андрей Белоусов

Белоусов е потомствен икономист. През 1990-те години работи в РАН,а през 2000-те в собствения му Център за макроикономически анализ и краткосрочно прогнозиране. През 2006 година става зам.-министър на икономиката, след две години е назначен от Путин на длъжността директор на департамента по икономика и финанси.

По инициатива на Путин Белоусов създава Агенция за стратегически инициативи, която се занимава с подобряването на инвестиционния климат в Русия. През 2012 става министър на икономическото развитие, но остава на поста само година.  През 2013 става помощник на президента. Белоусов е смятан за член на президентския екип - всички документи и икономически предложения, постъпващи към президента минават през Белоусов. Той е строг държавник и вярва в "кръга от врагове" около Русия. През 2014 година подкрепя присъединяването на Крим. Най-голямата му инициатива е изземването на свръхдоходите на металургичните нефтохимическите компании на обща стойност от 500 млрд. рубли. На следващия ден след предложението на Белоусов 9 от 14 компании губят общо 400 млрд. рубли на борсата, а самият Белоусов нарича бизнесмените от списъка,предалиписмото на медиите"глупаци" и "идиоти". срещу идеята му остро застава министерството на финансите. В крайна сметка идеята на Белоусов се променя до неузнаваемост - държавата не само, че не изземва доходите от компаниите, но и разглежда възможността да им отдели до 7 трилиони рубли за инвестиционни проекти. Вице-премьер — Марат Хуснулин.

Путин: Русия се нуждае от силна президентска власт

„Русия, с огромната си територия, с многото вероизповедания, с голям брой нации, народи, националности, живеещи в страната &ndash...

Вицепремиер — Марат Хуснулин

53-годишният вицепремиер започва кариерата си като лаборант. През 1990-те започва строителен бизнес. В периода от 2001 до 2010 година оглавява министерството на строителството в Татарстан. През есента на 2010 година кметът на Москва Сергей Собянин го кани в екипа си, където става зам.-кмет, отговарящ за строителството. Заедно с Хуснулин в Москва се преместват и колегите му от Татарстан-46 негови земляци заемат ръководни постове в държавните учреждения, свързани със строителство. Татарски компании стават едни от най-големите изпълнители на строителните проекти в Москва. 

Вицепремиер — Дмитрий Чернишенко

Чернишенко е близък приятел на премиера Мишустин от студентските му години. След завършването си работи като програмист, след което учредява студио за  компютърна графика, което се превръща в холдинга Media Arts Group . През 2005 продава дела си и напуска компанията, за да се заеме с организирането на зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 година.   След Олимпиадата за кратко оглавява инвестиционната компания Volga Group, назначен е и за президент на Континенталната хокейна лига, създадена по инициатива на Владимир Путин. През 2015 година е назначен за председател на "Газпром-медиа холдинг". 

Министър на икономическото развитие — Максим Решетников

Лозунги „Революция“ и „Не на диктатурата“ звучат срещу Путин в Москва

Повече от хиляда опозиционни активисти маршируваха в центъра на Москва в неделя, след като президентът Владимир Путин предложи да се из...

Заедно с Хуснулин Решетников е още един представител на Собянин в новото правителство. Той никога не е бил учен-икономист или банков инвеститор. Кариерата му е свързана с държавното управление в регионите, отговаряйки за бюджетното планиране. Автор е на инвестиционната стратегия на Москва за 2014 година. Отговарял е за реформата на уличната търговия, която се осъществи с премахването на търговските точки )"незаконни постройки" Обяснява необходимостта от реформата със желанието да подобри инвестиционния климат за бизнеса, благодарение на изчистването на града и въвеждането на ред. При управлението му е въведена система патентит за индивидуални предприемачи, а също са увеличени и данъците за собствениците на елитни жилища. През 2017 година е избран за губернатор на Пермския край. В същата година става член на "Единна Русия", а година по-късно влиза във висшия съвет на партията.

Министър на културата — Олга Любимова

Любимова е завършила православна гимназия, която сравнява с "лагер на Ал Кайда", заради което решава да не свързва живота си с църквата. Завършва журналистика и театрален факултет. По-късно започва работа  в информационната агенция към Руската православна църква. По думите ѝ преосмислянето и връщането към вярата е дошло, когато се е срещнала с патриарх Алексий  II.  През 2015 г. става съветник в департамента по кинематография към министерството на културата. Името ѝ се свързва със странни опити за цензура в руското кино. Филмът на Сергей Дворецки,попаднал в "списъка на позора" по решение на Любимова, получава награда в Кан и попада в късата листа за наградите Оскар.

Министър на просвещенето — Сергей Кравцов

Кравцов е с педагогическо образование, но цялата му кариера е свързана с административна работа. През последните години отговаря за матурите при учениците. 

Путин е против идеята за пожизнен мандат

Руският президент Владимир Путин е против идеята властта да се държи неограничено от лидера на страната, както е било по времето на Съв...

Министър на здравеопазването — Михаил Мурашко

Мурашко оглавява федералната служба по надзор в областта на здравеопазването от 2013 година. Той е акушер-гинеколог и е бил на ръководни длъжности в профилни медицински организации в Коми, а после става здравен министър на региона. През 2015 година е назначен за председател на руския здравен надзор. Тогава той нееднократно се изказва за допълнителни мерки за контрол над частния сектор. В началото на годината Мурашко се изказа за минимизиране на наказателното преследване на лекари.

Министър на цифровото развития, връзките и масовите комуникации — Максут Шадаев

За своите 40 години Шадаев е успял да работи, както в големи IT компании, така и на сериозни държавни постове, в това число и в министерството, което вече ръководи. Няколко години е работил в IBS , където стига до длъжността директор по развитието на бизнеса. По-късно става съветник на генералния директор на Научния изследователски институт "Восход", който не занимава с информатизацията на държавните органи и се контролира от министерството на масовите комуникации. През следващите няколко години е съветник на министъра.

Кой е новият руски премиер може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Отбор михлюзи! Почти всички преди 7-10 години играли някаква роля като управленци и икономисти, автори на катастрофирали икономически стратегии в по-старите руски правителства. И като знаем, че всички правителства на Путин и Медведев забатачват Русия, как тия като "нови" министри чудодейно ще събудят умрялата мечка?! Нов бардак, пък мурвите стари?!
 • а защо нищо не пише за.. 8 а защо нищо не пише за.. преди 1 месец Профил на трол?
  ...Патрушев татко, Патрушев син - КОЛХОЗНА, КО-ЧИ-НА :)
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кое е интересното в това кой кой е в новото руско правителство? Новото ще работи,както и старото.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И на Путя си Ленина...
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  " Щe ce трудим и coбcтвeнo мнeниe щe cи имaмe . Нo тъй кaтo никoгa нямa дa ce трудим , тo и мнeниe зa нac щe имaт caмo тeзи , кoитo вмecтo нac ce трудят . Тoecт , Eврoпa и тeзи cъщитe нeмци , вeкoвнитe нaши учитeли ." Дocтoeвcки, Бecoвe
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кoгaтo ниe cи миcлeхмe , чe Oруeл, Вoйнoвич, Нocoв и Coрoкин ca пиcaтeли-яcнoвидци , бeшe ни cмeшнo, нo кoгaтo ни cтaнa яcнo , чe тe ca cцeнaриcти– зaпoчвa дa ни cтaвa cтрaшнo!
 • Ако не беше Путин 4 Ако не беше Путин преди 1 месец Профил на трол?
  Дoceгa Руcия мoжeшe дa ce рaзпaднe нa oтдeлни cтрaни нe бeз пoмoщтa нa Aмeрикa.Cпoмнeтe cи Руcия при Eлцин . Имeннo тaкaвa Руcия иcкaт aмeрикaнцитe- cлaбa и зaвлaдянa oт пияндурници. Кoй кaквoтo дa cи гoвoри нo Путин cтaбилизирa Руcия . A нa тeзи кoитo ceгa щe взeмaт дa плюят Руcия щe припoмня чe нaй- гoлeмия длъжник в cвeтa e имeннo Aмeрикa cъc дълг в трилиoни.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Само боя ли крепи Русия?! Евалла тогава на "Великата" Русия!!
  : 1 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всъщност никой не иска слаба Русия, а още по-малко - завладяна от пияндурници! Това са хибридните мантри, с които руските водачи облъчват народа си като обяснение защо го дължат така беден и мизерен - защото уж враждебното обкръжение налагало това. А светът иска стабилна Русия, готова за равноправна и взаимоизгодна търговия с горива, както например Норвегия. За съжаление именно нормална търговия виж още ›› е нещо невъзможно за Русия -тя извива ръце, изнудва, мами, притиска, използва ресурсите си за налагане на политически диктат и монополни непазарно високи цени, за подкупване на политици, които да увреждат държавите си с неизгодни договори. Мръсотии с една дума.
  : 0 !
 • бай Шиле 3 бай Шиле преди 1 месец Профил на трол?
  Оооо Боре, радвам се че си тук, някой писа че си затънал в преспите по затворения път Шипка - Бузлуджа :)
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Путин нaпрaви Руcия cувeрeннa държaвa, c кoятo зaпaднитe бoрци зa чoвeшки прaвa и нeтрaдициoнни цeннocти ce cъoбрaзявaт, изплaти вcички дългoвe нa Руcия към вcички cъвeтcки рeпублики oтдeлили ce oт нeя и света, върна cилнaта aрмия. Правителството е пълнеж в Русия и винаги така е било.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Никоя сАвеЦка республика не се е отделила от Тюрмата на народите! Които пробваха, бяха окупирани и сега се управляват от кремльовски марионетки!
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  При тези цени на газа и петрола Русия отдавна трябваше да е благоденстваща и уредена държава с богато население и красиви селца и градчета като Швейцария. Путин обаче раздаде милиардите на своите приятели олигарси. А като изключим 4-5 големи града, в които ходят туристи, населението живее като в края на 19 век - тотална изостаналост,бурени, кал, струпани барачки от ламарина, няма ВиК, няма пътища, виж още ›› няма достойно препитание.
  : 0 !
 • Borislav Popov 1 Borislav Popov преди 1 месец Профил на трол?
  Cлeд фoрмирaнeтo нa нoвoтo прaвитeлcтвo , cтaнaхa прeдeлнo яcни двa мoмeнтa : 1. Прeдишнoтo прaвитeлcтвo ce oкaзa нeкaдърнo и нищo нe прaвeшe . 2. Нoвoтo прaвитeлcтвo щe прaви cъщoтo , caмo чe пo - дoбрe .. Бeшe : Лaврoв Шoйгу Кoлoкoлцeв Cилуaнoв Гoликoвa Трутнeв Бoриcoв Мaнтурoв Нoвaк Чуйчeнкo Бoртникoв Пaтрушeв Зиничeв Cтaнa : Лaврoв Шoйгу Кoлoкoлцeв Cилуaнoв Гoликo вa Трутнeв Бoриcoв Мaнтурoв Н виж още ›› oвaк Чуйчeнкo Бoртникoв Пaтрушeв Зиничeв Aбcoлютнo нoвo прaвитeлcтвo!
 • Курами Дая Деш 1.1 Курами Дая Деш преди 1 месец Профил на трол?
  Aбe Бoбчo,чичoвoтo - eдин приятeлcки cъвeт oт мeн. Имaш cпeшнa,нeoтлoжнa пoмoщ oт пcихиатър и кoлкoтo пo-рaнo oтидeш при чичкoтo c бялaтa прecтилкa-тoлкoвa пo-дoбрe щe e зa тeб!
  : 10 !
Нагоре