Колко вземат пенсионерите в Украйна? Ето с какви средства помага Европа

38617
Колко вземат пенсионерите в Украйна? Ето с какви средства помага Европа
Снимка: Getty Images

Андрий Степаненко е украински полицай. Той и колегите му често рискуват живота си, за да помагат на хората, които живеят близо до фронтовата линия. Например в района на Купянск – само на няколко километра от руските позиции.

Пенсии, заплати и социални помощи

Полицейският служител има месечна заплата от около 660 евро. Фактът, че той и колегите му все още са в състояние да поддържат реда и законността дори в районите, където се водят сражения, е благодарение на милиардните помощи от Запада.

Те позволяват на Украйна да използва по-голямата част от собствените си държавни приходи за финансиране на армията. Правителствените разходи за пенсии, социални помощи и заплати на държавните служители в момента се покриват в значителната част от западната финансова помощ: В Украйна: Три пъти повече пари за озеленяване, отколкото за армията

От началото на 2024 година минималната работна заплата в Украйна се увеличи до 7100 гривни (177,50 евро), което е с 400 гривни повече (10 евро), отколкото през предходната година. Минималната пенсия се увеличи с почти 270 гривни (6,75 евро) до 2361 гривни (59 евро), а максималната пенсия се увеличи до 23 610 гривни (590 евро).

ЕС ще продължи да помага

Днес в Брюксел държавите членки на ЕС постигнаха споразумение, че Украйна ще получи обещаната помощ от 50 милиарда евро. Ако това не беше станало, в Украйна щяха да са принудени да да печатат пари, за да плащат на държавните служители. Последиците биха били девалвация на валутата и рязко повишаване на инфлацията, посочва германската обществена медия ARD.

Бюджетният дефицит на Украйна за тази година е 37 млрд. долара - сума, която не може да бъде финансирана само от ЕС. Затова Украйна преговаря за допълнителна финансова помощ и с други страни партньори. Около 11 милиарда долара ще бъдат предоставени от САЩ, където обаче политиците все още спорят за по-нататъшната подкрепа за Украйна.

Още: Германия увеличава помощта за Украйна - ето каква военна помощ предоставя срещу Русия

"Имаме много по-голям проблем със САЩ, отколкото с ЕС. В САЩ Украйна е въвлечена във водовъртежа на вътрешната политика", казва Глеб Вишлински от Центъра за икономически стратегии.

Войната е свързана с огромни разходи

Украйна има малко възможности да се справи без външна помощ, коментира ARD. Печатането на пари или продажбата на облигации не би решило проблемите на страната. "Войната е скъпа", казва финансистът Серхий Фурса. През тази година страната ще трябва да мобилизира, обучи и екипира хиляди войници, за да продължи да се защитава от руските атаки. Все още не е ясно колко ще струва мобилизацията.

В същото време Русия умишлено унищожава промишлени и производствени съоръжения. По данни на Министерството на финансите в Киев брутният вътрешен продукт на Украйна е спаднал с една трета от началото на руската агресивна война. За да предотврати колапса на държавата, Украйна теоретично би могла да изразходва по-малко средства за отбрана. Заместник-министърът на финансите Олександър Кава обаче не е съгласен с това: "Отбраната има приоритет", казва той.

Още: Путин към Шойгу: Искам да ви поздравя. Руснаците твърдят, че е осъществен контрол над Маринка, няма потвърждение

Зависими от помощ отвън

Финансовият експерт Фурса също смята, че Украйна ще бъде зависима от западната финансова помощ, докато трае войната. "Може би ще успеем да намалим малко тази зависимост, но това няма да промени като цяло нещата", добавя той.

Това прави подкрепата от Брюксел още по-важна за Украйна. Андрий Степаненко в Източна Украйна вярва в украинската държава и се надява Западът да продължи да помага. Дори ако държавата не е в състояние да изплати заплатата му навреме, полицаят е категоричен, че ще продължи да работи: "Всеки живот е важен. Ние работим, за да има живот в града", казва той пред ARD.

 

Още: Министърката на финансите Джанет Йелън: САЩ ще бъдат отговорни за поражението на Украйна

Източник: Дойче веле

Тревога в Белия дом: Украйна е на колене пред Путин, ако спрем парите

Конфликтът в Близкия Изток се отразява на помощта за Украйна, призна Борел

Шойгу е на посещение в Пекин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа