Коронацията на Чарлз III: какви са кралските ритуали

3795
Коронацията на Чарлз III: какви са кралските ритуали
Снимка: Getty Images

На 6 май нищо няма да бъде оставено на случайността. Коронациите на английските крале и кралици се извършват в Лондон от близо 1000 години насам. За това време са се утвърдили редица ритуали, които ще бъдат изпълнени и при коронацията на Чарлз Трети и съпругата му Камила. Някои от тези ритуали са по-древни, други – по-модерни, но всичките са важни за церемонията.

Защо коронацията е точно на шести май?

Датата е избрана съвместно от Бъкингамския дворец и британското правителство, но официално обяснение по въпроса не бе дадено. Според британския печат датата не е лишена от символика – на този ден през 2019 година е роден внукът на Чарлз - принц Арчи, големият син на принц Хари и Меган Маркъл. На същата дата през 1910 година е починал прапрадядото на Чарлз - крал Едуард Седми. Дали идеята да засенчиш рождения ден на внука си е добра? По-скоро - не. Майката на Арчи така или иначе няма да присъства със сина си на коронацията в Лондон.

Защо място на действието е Уестминстърското абатство?

Още от 1066 година, когато Уилям Завоевателят покорява Англия с армията си, британските монарси се коронясват именно там. До момента в катедралата са се състояли общо 38 такива церемонии.

Каква корона ще носи кралят?

Кралското семейство разполага с много корони. Чарлз Трети си е избрал "короната на Св. Едуард". Тя е най-старата, изработена е през 1661 година и е била носена за първи път от крал Чарлз Втори. По данни на фондацията "Royal Collection Trust", която се грижи за произведенията на изкуството, които са собственост на кралското семейство, короната тежи два килограма. Тя е украсена е с рубини, аметисти и сапфири и е изработена от чисто злато. Предполага се, че цената ѝ е около 36 милиона евро.

А каква корона ще носи кралицата?

Камила, съпругата на Чарлз, пък ще бъде коронясана с короната на кралица Мери, съпругата на крал Джордж Пети, изработена за церемонията по коронясването през 1911 година. Тази корона обаче ще участва в ритуала без една от най-големите си скъпоценности. Става дума за диаманта "Кохинор", който предизвика вълнения поради това, че е станал собственост на британското кралско семейство при съмнителни обстоятелства. Цели четири държави искат от Великобритания да им върне диаманта: Индия, Пакистан, Афганистан и Иран.

Какви сувенири са подготвени за феновете?

Почитателите на монархията ще имат възможност да си запазят като спомен от събитието най-разнообразни сувенири: специални монети, магнити за хладилник, домакински кърпи и още много други. Лицето на новия крал краси дори кутии за бисквити.

Какво е менюто за "големия коронационен обяд"

Том Круз ще участва в скечове на коронацията на крал Чарлз III

Том Круз е една от звездите, които ще се появят на концерта за коронацията на новия британски крал Чарлз III на 6 май. Събитието ще с...

На уикенда с коронацията ще се състои и т.нар. "голям обяд" - това не е държавен банкет, а инициатива, на която не присъстват кралски гости. Общини, дружества, семейства и съседи сами си организират този обяд, за да отпразнуват коронацията. На него традиционно се събират и пари за благотворителни цели.

Но не минава и съвсем без намесата на кралските особи: крал Чарлз Трети и кралица Камила са предложили рецепти, които биха могли да станат част от обедното меню, като например "Коронационният киш". Той не е сложен за изпълнение и може да се консумира както топъл, така и студен. Кралската двойка препоръчва в киша да присъстват "деликатните аромати на спанак, бакла и пресен естрагон".

А тези, на които кишът със спанак не им изглежда достатъчно вълнуващ, могат да се възползват от другите три предложени блюда: агнешко с азиатска марината по рецепта на известния американско-китайски готвач Кен Хом, "Кралският патладжан" на британската кулинарка и журналистка Надя Хусейн и един много специален десерт от най-прочутия лондонски готвач Адам Хандлинг.

Кой ще пее на концерта за коронацията?

В неделя след коронацията ще има концерт в замъка Уиндзор. Очаква се в него да участват големи звезди като Лайънъл Ричи, Кейти Пери, Фрея Райдингс и Андреа Бочели. Легендарният автор на мюзикъли Ендрю Лойд Уебър също ще участва, както и групата "Тейк Дет", но без Роби Уилямс и Джейсън Ориндж.

„Спайс гърлс” се събират за коронацията на Чарлз III

Британски медии съобщиха, че „Спайс гърлс” ще се съберат отново извънредно за коронацията на крал Чарлз III през май. Гово...

Ще присъства ли Хари?

След разрива с Бъкингамския дворец по-малкият син на крал Чарлз - принц Хари - може да очаква по-скоро хладен прием, но е приел да присъства на церемонията. Както стана известно междувременно - нямало обаче да седи на първия ред, както останалите членове на кралското семейство, а по-назад. Предполага се, че след церемонията Хари ще се върне по най-бързия начин обратно при семейството си в Калифорния, за да празнува рождения ден на сина си Арчи с Меган и децата.

 

Още по темата: Коронацията на Чарлз може да е една от последните

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа