Коронацията на крал Чарлз III може да е последната по рода си

8283
Коронацията на крал Чарлз III може да е последната по рода си
Снимка: Getty images

Крал Чарлз III изпълнява длъжността крал от септември, след смъртта на майка му, кралица Елизабет II.

Защо точно е нужна коронация? И какво представлява коронацията?

Коронацията, която се отнася до поставянето на корона на главата на краля, е ритуал, който служи за две основни цели, казва Ед Оуенс, кралски историк и автор на книгата "Семейната фирма: Монархията, масмедиите и британската общественост, 1932-1953 г."

Първата му цел е светска и е замислена като акт на изграждане на нацията: С коронацията се признава и утвърждава ролята на Чарлз като глава на нацията.

"Един от символичните актове, които ще се развият, е буквално наречен "Признаване", при който той е представен на народа си от четирите страни на коронационната платформа, сцената в Уестминстърското абатство ... за да може той да го признае за крал", казва Оуенс.

Присъстващите ще произнесат "Бог да пази крал Чарлз", преди той да се премести на стола на имението и да положи коронационната клетва, с която се задължава да спазва и поддържа законите на страната - конституционните му задължения като монарх. 

Сега клетвата включва и позоваване на спазването на законите в страните от Британската общност, включително Канада. За първи път това е включено при коронацията на Джордж VI, бащата на Елизабет II, през 1937 г., което отразява упадъка на Британската империя.

Другата цел на коронацията е религиозна и тя може би е още по-важна.

За миропомазването Чарлз ще се премести на друг стол - Коронационния стол, който се използва за коронации още от XIII век. Той ще бъде помазан със свещено масло, което го превръща в глава или върховен управител на Англиканската църква.

"Това е най-свещеният момент в живота му", казва Оуенс, "момент само между монарха и Бога".

Поради своята тържественост помазването не е било предавано по телевизията, когато Елизабет е била коронясана, и няма да бъде предавано по телевизията и за Чарлз.

"В миналото хората са вярвали, че британският монарх е божествено назначен от Бога", казва Оуенс, "и вероятно днес във Великобритания има няколко души, които поддържат това мнение, че монархът е човешкият представител на Бога на Земята".

Кралица Виктория е известна с това, че е в траур, когато съпругът ѝ, принц Алберт, умира през 1861 г.; тогава тя е само на 42 години. Популярността ѝ спада, а републиканските настроения се засилват, тъй като обществеността смята, че тя се крие в замъците си и не изпълнява ролята си на монарх.

По това време много кралски ритуали остават на заден план, казва Джо Литъл, главен редактор на Majesty Magazine, британско месечно издание, посветено на кралските особи по света. Синът на Виктория и неин наследник Едуард VII възвръща помпозността и церемониите при собствената си коронация през 1902 г.

"Това трябваше да има обществен отзвук", казва Оуенс. "Ставаше дума за създаването на модерна британска национална идентичност, в основата на която стои монархията. Така че трябваше да бъде значимо и затова спектакълът беше професионализиран.

"Той придоби нова, насочена към обществото форма. Имаше специален акцент върху религиозното участие, върху ролята на духовенството и аристокрацията в рамките на церемонията. Всичко това не е било част от първоначалната церемония. Това беше измислено, интерпретация на предишни коронации, за да се придаде смисъл на монархията".

Кой ще отиде на коронацията?

На коронацията на Чарлз няма да има толкова много представители на аристокрацията и духовенството. Около 80 депутати и пиъри (членове на Камарата на лордовете) са получили покани, техните съпруги не са. "Те ще бъдат заменени от хора, които може би са по-достойни да бъдат в абатството: носители на медали на Британската империя (или) представители на благотворителни организации", казва Литъл, пише БГНЕС.

Но на коронацията на Чарлз ще присъстват много по-малко хора, не само аристократи: през май се очакват около 2000 души в сравнение с около 8000 души, които се появиха на коронацията на кралица Елизабет II. "Живеем в съвсем различен свят", казва Литъл. "Концепцията за здраве и безопасност вероятно не е съществувала по начина, по който съществува в днешно време. В наши дни не бихте могли да натъпчете 8000 души в Уестминстърското абатство."

Вече се очаква коронацията на Чарлз да продължи до два часа, а тази на Елизабет - повече от три, казва Литъл.

През 1953 г. церемониалната процесия е преминала по маршрут от над седем километра, минавайки през големи търговски улици като Оксфорд Стрийт и Риджънт Стрийт; целият парад е минавал за 45 минути през всяка една точка, казва Литъл. Поради съображения за сигурност и финансови причини процесията на Чарлз ще бъде само около една четвърт от тази дължина.

Освен това днес има по-малко работна ръка за провеждане на грандиозна коронация, казва Литъл. През 1953 г. Хайд Парк в центъра на Лондон е превърнат в импровизиран военен лагер, като за случая пристигат хиляди войници от останалите страни от Британската общност. Този път са поканени само представители на тези полкове.

Колко развълнувана е Великобритания?

Вероятно по-малко осезаема обаче е разликата в националното настроение между 1953 и 2023 г.

На пръв поглед двете години споделят остри икономически ситуации: през 1953 г. Обединеното кралство все още дава храна на дажби, а в момента, подобно на голяма част от останалия свят, преживява криза на жизнените разходи.

"В началото на 50-те години е имало много по-непосредствена бедност", казва Майкъл Билиг, почетен професор по социални науки в университета Лафбъро във Великобритания и автор на книгата "Говоренето на кралското семейство".

"Основните храни - захар и месо, бяха давани на дажби, но имаше усещане, че нещата ще се подобрят. Ето че една млада жена беше коронясана за нов монарх. Имаше усещане, че може би навлизаме в нова епоха на оптимизъм и подобрение. Нещата не можеха да се влошат. Те нямаше да се върнат към това, което беше по време на войната".

"В момента имаш чувството, че нещата се влошават".

Всъщност главният икономист на Английската централна банка Хю Пил заяви по-рано тази седмица в американски подкаст, че някои британци трябва "да приемат, че са по-зле, и да спрат да се опитват да поддържат реалната си покупателна способност".

Коронацията на Елизабет също е била нещо като приказка, казва Макларън. "Нека си го кажем направо. Кралицата беше много млада, красива жена, която внезапно зае трона неочаквано (когато баща ѝ почина млад), така че имаше цялата тази романтична страна.

"Чарлз и Камила са възрастни и (поемат) трона, след като, в случая на Чарлз, са го чакали много, много години. В този аспект няма романтика. Разбира се, все още е романтично, че той е намерил своята кралица и че тя е до него, и че са преживели всички тези бури ... но изглежда, че никой не долавя това."

Заслужава ли си цялата тази шумотевица?

Екстравагантността на коронацията поставя монархията в трудна ситуация. Могат ли наистина да оправдаят разходите, когато милиони хора трудно свързват двата края?

Билиг казва, че от края на 80-те години на миналия век, когато той прави проучването за книгата си, в британското общество са настъпили огромни промени. "Имате съвсем различна култура. Младите хора израстват с много силна култура на знаменитостите, както и с култура на интернет и (на) общуване между хора със сходни възгледи.

Обществото е по-разделено на малки групи, казва Билиг.

"Докато кралицата беше жива и на трона, имаше доста голямо уважение към нея. ... Със смъртта ѝ изведнъж се наблюдава освобождаване на чувства, които са били държани под контрол. Младите хора не се притесняват да кажат сега, че не се интересуват от монархията, че тя сякаш не влияе на живота им."

Той посочва скорошно проучване на общественото мнение, което показва, че макар 58% от британците като цяло да подкрепят монархията, само 32% от хората на възраст между 18 и 24 години са на същото мнение, докато 38% от младите смятат, че вместо това Великобритания трябва да има избран държавен глава.

Донев ще представлява България на коронацията на крал Чарлз III

Служебният премиер Гълъб Донев ще посети Великобритания и Северна Ирландия, където ще участва в събитията относно коронацията на крал Ч...

Почти 60 процента от младите хора смятат, че крал Чарлз не е в контакт с британската общественост. Друго проучване показва, че 64% от британците, и 75% от младите британци, се интересуват "не много" или "изобщо" от коронацията на Чарлз.

Докато коронацията на Елизабет умишлено се опираше в голяма степен на традициите от миналото, "не мисля, че младите хора сега имат това чувство на необходимост от история", казва Билиг. "Да имаш раздрънкана карета и изключително ценна корона на главата просто ще изглежда глупаво".

Билиг казва, че много от интервюираните от него през 80-те години на ХХ век, дори тези, които са подкрепяли монархията, са казвали, че монархията не ги засяга в действителност, а че тя прави Великобритания уникална и привлича туристи. На практика монархията се изплаща сама; без помпозността и церемонията туристите не биха дошли

Днес този икономически аргумент не убеждава Билиг толкова много. "Хората се забавляват по различни начини", казва той. "Не е необходимо да пътуват, за да видят стара сграда или стара корона, за да се забавляват, особено младите хора."

Все още обаче има голям интерес към кралските сувенири, казва Макларън. Официалните колекционерски артикули включват, в най-ниския клас, фиби с корона, значки с короната на Индия (носена от крал Джордж V, когато е провъзгласен за император на Индия през 1911 г.) и Union Jack, както и моливи с короната на Индия, всички на цена под 4,00 паунда (около 7,00 долара). Във високия клас човек ще похарчи поне 130,00 паунда (приблизително 220,00 долара) за пръстен с форма на кралска корона, обсипан с бял топаз и украсен с уелско розово злато, чифт ръчно шлифовани кристални флейти за шампанско или ръчно шлифована кристална декантера.

"Всички тези различни цени (гарантират), че много широк кръг от хора действително могат да се сдобият с тези сувенири", казва Макларан. "Пазарът на мемориални предмети отдавна е процъфтяващ, наистина още от викторианските времена, когато след индустриалната революция са имали възможност за масово производство.

Чарлз III ще бъде добър крал , смятат 62% от британците

Във Великобритания, в седмицата на коронацията на Чарлз III, ново проучване показва засилваща се подкрепа за него след като 62% от анке...

"Британското кралско семейство винаги е позволявало на този пазар на сувенири да процъфтява и никога не се е опитвало да се намесва. Да, (кралските) домове произвеждат официални сувенири и сувенири за спомен, но това правят и много други хора. Те никога не са се опитвали да го контролират."

Дали тази коронация ще бъде последната по рода си?

Бъдещето на монархията е трудно да се предвиди. Оуенс обаче не би се изненадал, ако това е последната коронация, която включва религиозен аспект.

"Разформироването на Англиканската църква (т.е. премахването на статута ѝ на официална църква на Обединеното кралство), макар и да е малко вероятно да се случи през следващото десетилетие, е нещо, което (конституционните експерти) казват от близо две десетилетия. Това би било признание за религиозната реалност, а именно, че по-малко от 50 % от населението са християни.

"Също така е факт, че принц Уилям не е показал никаква реална ангажираност към религията (и ролята си в Англиканската църква). Ако това се промени, следващата коронация може да бъде по-светско събитие. Възможно е да се окаже, че няма да има друга по-официална коронация. Други северноевропейски монархии имат далеч по-светска форма на служба".

Все пак е малко вероятно помпозността и церемонията да изчезнат напълно. Макларън смята, че бъдещето на монархията зависи както от екстравагантността, така и от привлекателността на кралското семейство. "Те се нуждаят от елементите на помпозността и показността, за да направят изявление за своята мистика или за своята специалност.

По екологични съображения: Крал Чарлз III ще облече за коронацията носени одежди

Британският крал Чарлз III, воден от своите непоклатими принципи за опазване на околната среда, ще облече за коронацията одежди, вече н...

"Но, разбира се, в съвременния свят те трябва да бъдат възприемани и като имащи съвременна значимост, а не просто да седят в позлатени карети или замъци. Те трябва да станат много по-достъпни. През цялото време те се опитват да балансират между тези противоположни напрежения."

Маркетинговият отдел на двореца се справя умело с уикенда на коронацията, казва Макларън. "Опитват се да му придадат много величествен аспект ... Неделята е посветена на уличните партита, на дейности, които е по-вероятно да ги вградят в ежедневието ни: разговори с приятели и смях, напиване - кръчмите са отворени до късно със специални лицензи."

В неделя ще се състои и концертът за коронацията в замъка Уиндзор, в който ще участват, наред с други, Лайънъл Ричи и Кейти Пери. "Това е много по-забавен ден."

Понеделник е обявен за допълнителен почивен ден. За този ден е организирана инициативата "Голямата помощ", в която британците се насърчават да работят като доброволци в своята общност.

Но в събота ще се състои цялата парадност и тържественост на коронацията. "Обикновеният човек, който стои и го гледа, аз също, няма нужда" да разбира всички елементи", казва Макларън. "В пресата има много написано, много достъпно за любопитния човек относно това какво означават различните елементи.

"Просто великолепието е това, което буди възхищение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Финалистките в Dancing Stars признаха за най-тежките моменти в предаването

Немо от Швейцария е големият победител на "Евровизия" (ВИДЕО)

Продават на търг сантиментални вещи на Джина Лолобриджида

Отстраниха изпълнител от финала на Евровизията с политическа причина

Момиче от "Ергенът" е като близначка на DARA (СНИМКИ)

Дива и нежна: Певицата DARA е неузнаваема в клипа към новата си песен (ВИДЕО)

Алек от "Ергенът" разказа за най-голямата си мъка (СНИМКИ)

Евгени Генчев от "Ергенът" прави изненада в "Бригада Нов дом" (СНИМКИ)

Джъстин Бийбър ще става баща (ВИДЕО+СНИМКИ)

Двама отпаднаха от Hell's Kitchen точно преди финала (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com