Коронавирусът вдъхнови новите думи на 2020 година

2161
Коронавирусът вдъхнови новите думи на 2020 година
Снимка: iStock/Guliver

2020-а не може да се нарече нормална година. Животът в условията на пандемия малко или много промени всекидневието на всеки. А кой да предположи, че коронавирусът ще се отрази не само на джоба, но и на начина ви на говорене? Дори Оксфордския английски речник направи нещо необичайно. През последните 20 години той се актуализираше през няколко месеца, за да обяви новите думи и значението им. От март до юли обаче го прави на всеки 30 дни.

Редакторите на речника прибегнаха до това, защото има много езикови промени, свързани с появата на коронавируса. Въпреки това смятат, че единствената изцяло нова дума е COVID19. Останалите промени са породени от необичайна комбинация на думи, която им дава друго значение, пише 24 часа.

Над 1,3 милиона са вече жертвите на COVID-19 по света

1 303 783 души са починали в света в резултат на усложнения от зараза с коронавируса, според преброяване на агенция Франс прес въз осно...

Може би една от първите е ковидиот. Тя се използва след истеричното презапасявне с тоалетна хартия и всякакви стоки, след които рафтовете в някои магазини останаха празни през март. С думата се описва човек, който, освен че прави това, се държи като идиот в условията на пандемия – държи на ръкостискне, когато ви види, отказва да носи правилно маската си и т.н.

Маскне е друг нов термин. Той отново е съчетание на думи - маска и акне. С него се описва появата на леки пъпки по бузите и брадичката, породени от честото носене на защитна маска, което е задължително при голямо скупчване на хора.

Думскролинг е още едно попълнение. Знаете ли какво е чувството да сте гладни и да отворите хладилника, макар да сте убедени 100 процента, че там няма нищо за хапване? Думскролингът е нещо подобно, но хладилникът е интернет, а гладът - постоянната нужда да търсите лоши новини за случващото се през 2020 г. в мрежата. Самата дума съчетава две други - дум (от английското doom - чувство за обреченост) и скролинг (от английски език scrolling - търсенето на новини онлайн).

С фразата ковидбалон се описва социалният ви кръг, или казано с други думи - хората, които рискувате да заразите, за да проведете реален разговор с тях и които не са част от семейството ви. Ако този термин не ви допада, може да използвате и друг - карантим. Той отново е съчетание на две думи - карантина и тим. Безконтактна доставка е нова фраза, при това добила голяма популярност през последните месеци. Тя се използва, когато поръчвате храна или нещо друго, което плащате с картата си. Дори няма да видите очите на куриера си. Той ще ви звънне по телефона, за да ви уведоми, че е на адреса ви, ще остави поръчката пред вратата и ще си тръгне.

Кои са най-старите диалектни думи, които ползваме и какво е тяхното значение?

В тази статия ще разгледаме богатството на българския език в пълната му сила. През вековете назад сме обогатявали езика си с нови думи,...

Преди пандемията голяма част от населението не бе чувало за социална дистанция. Затова се класифицира като нов термин. С него се описва спазването на безопасно разстояние от хора, които не познаваш или не срещаш всеки ден с цел предотвратяване разпространението на коронавируса.

Локдаун, терминът за карантиниране, също може да се включи в списъка с нови думи. Не че досега не е бил използван, но не в такива мащаби. Той стана дума на годината според престижния речник “Колинс”. Регистрирано е, че локдаун е използвана над 250 хиляди пъти през 2020-а, а миналата година едва 4 000. Затова не е изненада, че се появи и нова дума ковекзит. С нея се описва стратегията и действията, до която прибягват някои хора, за да се измъкнат от локдауна.

Зумбомпингът е поредното попълнение в списъка. С термина се описва как хакери нахлуват във видеосъбрание в приложението Zoom, за да вмъкнат нецензурирано или расистко съдържание. Приложението вдъхнови и друга нова дума - зумпинг. Този път името му е комбинирано с английския глагол дъмпинг (от английски ез. Dumping), който се използва за раздяла.

Зумпингът е, когато половинката ви зареже или пък шефът ви уволни от работа във видеоразговор чрез приложението Zoom. Нормално е по време на социални кризи да се създават нови думи и изрази, но досега не е имало подобен бум. Причината вероятно е в опита на хората да опишат промените във всекидневието си заради пандемията. Е, не е изключено и просто да са станали по-изобретателни или да се опитват да запълнат с нещо престоя си вкъщи.

"Климат" спечели класацията за "Дума на годината" в Полша за 2019 г.

"Климат" е дума на годината в Полша за 2019 г., сочи изследване на преподаватели в университета във Варшава, пише БГНЕС. Според оценкит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа