Кристалина Георгиева: Бих повела ООН със състрадание и безмилостен устрем към резултатите

2595
Кристалина Георгиева: Бих повела ООН със състрадание и безмилостен устрем към резултатите

Живеем във време на несигурност, но и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите. Това заяви българският кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева по време на изслушването ѝ пред Общото събрание на организацията.

Изслушването започна в 18:00 ч. българско време. В началото Георгиева се представи и изтъкна, че има опит в Световната банка и Европейската комисия. След това тя очерта основните предизвикателства, пред които е изправен светът – военни конфликти, голямо преселение на хора, климатични проблеми.

Митов: Русия не е пращала писмо за Кристалина Георгиева

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че не е изпращано писмо от Русия и други страни с възражение във връзка с номинацията...

"Мога да си свършвам работата. Мога да събирам хората около решения, които всички одобряват”, подчерта тя в изказването си, в което тя говори както на английски, така и на френски и руски. Генералният секретар трябва да действа в интерес на организацията и ще поема отговорността за взетите решения, подчерта тя.

По темата със сигурността и борбата с тероризма, Кристалина Георгиева беше категорична, че „не можем да си позволим да бъдем реактивни, трябва да намаляваме рисковете”. Според нея трябва да се осигуряват мир, образование и работни места в страните, от които в момента бягат хиляди, но и да се помага на държавите, до мигрантите в крайна сметка достигат.

„Не бива да отнема 9 месеца, за да бъде изпратена мироопазваща мисия, когато умират хора”, беше категорична тя, предаде bTV.

„Нашите институции са под голям стрес в опитите си да предотвратят глобален безпорядък. Мнозина са се концентрирали върху рисковете от интегрирания свят, а не върху възможностите от него. Не бива да допускаме това”, подчерта Георгиева.

Бокова остава в надпреварата, Русия блокира временно кандидатурата на Георгиева

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на бъ...

Тя обеща, че, ако бъде избрана, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

"Признавам, че съм късно влязла в много важен процес. Бих предпочела да бях дошла по-рано", заяви в началото на своето експозе Георгиева. По време на изслушването представителят на Ангола се обърна към нея с думите: "Късно, но най-накрая дойдохте".

В сряда членовете на Съвета ще гласуват с цветни бюлетини за претендентите за високия пост. Така ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите. За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от 5-те постоянни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Кристалина Георгиева се включи в надпреварата за високия пост миналата седмица, след като българското правителство реши да оттегли подкрепата си към Ирина Бокова и да предложи за поста еврокомисаря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа