Кристалина Георгиева се лансира като възможен следващ председател на ЕК

4655
Кристалина Георгиева се лансира като възможен следващ председател на ЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителствените и държавни ръководители на Европейския съюз обмислят все повече възможността Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, да стане следващият председател на Европейската комисия, предава Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати с дискусиите.

След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за ролята на председател на ЕК, предаде BloombergTV. Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент през следващата седмица, а лидерите ще започнат да ограничават възможните кандидати на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел, напомня в. "24 часа".

Лидерите на ЕС се срещат извънредно на 28 май

Всички 28 лидери на страните от Европейския съюз ще се срещнат на 28 май, за да дадат старт на процеса по избор на нов председател на Е...

Георгиева вече беше част от ЕК в периода 2014 - 2016 година - като вицепрезидент и комисар по бюджетните въпроси. Тя заема текущия си пост в Световната банка от 2017 година, след неуспешния опит да оглави ООН и то след като влезе в състезанието наред с друга българка - Ирина Бокова, което беше уникален случай. От април Георгиева работи под ръководството на Дейвид Малпас, кандидат на Доналд Тръмп за позицията, който атакува политиката на банката за кредитирането за развиващите се страни. Говорител на Световната банка заяви, че институцията не коментира спекулации за служителите си.

Според Bloomberg, много правителства в ЕС смятат, че поне една от вакантните позиции трябва да бъде за жена за първи път и настояват за представителство на Източна Европа. Нейното евентуално назначаване ще даде на Франция и Германия, двете най-мощни държави в ЕС, повече свобода за действие, за да запълнят поне една от другите две вакантни позиции.

Също на срещата на върха в Сибиу европейските социалисти определиха испанския премиер Педро Санчес да води преговори от тяхно име след изборите, съобщи El Correo. Санчес е сред лидерите на групата след победата си на парламентарните избори през миналия месец.

Припомняме, че днес (15 май), от 22:00 часа водещите кандидати за поста председател на ЕК ще застанат в дебат един срещу друг. Става въпрос за Нико Куе – представител на Европейска левицa, кандидатът на Европейската зелена партия Ска Келер, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа, Маргрете Вестегер – представител на Алианса на либералите и демократите за Европa, Манфред Вебер от Европейска народна партия и кандидатът от Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс. Основните теми, които ще бъдат дискутирани, са обединени в три основни модула: "Моята Европа: каква е ползата за мен?", "Околна среда" и "Нашите ценности и светът". Своеобразни домакини“на дебата ще бъдат трима журналисти, определени от Европейския съюз за радио и телевизия. Емили Тран Нгуен (France Televisions) и Маркус Прайс (ARD Germany) ще водят дебата на сцената в залата на Европейския парламент, а Анастина Хейкила (YLE Finland) ще допълва дискусията с мненията, споделени в социалните медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа