X
 
 

Кристалина Георгиева се лансира като възможен следващ председател на ЕК

3581 11
Кристалина Георгиева се лансира като възможен следващ председател на ЕК
Снимка: Getty Images/Guliver
Правителствените и държавни ръководители на Европейския съюз обмислят все повече възможността Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, да стане следващият председател на Европейската комисия, предава Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати с дискусиите.

След като правителствата започнаха консултации, за да запълнят позициите, лидерите са обсъдили потенциални имена на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица, като Георгиева се очертава като силен претендент за ролята на председател на ЕК, предаде BloombergTV. Процесът ще се ускори след изборите за Европейски парламент през следващата седмица, а лидерите ще започнат да ограничават възможните кандидати на друга среща на високо равнище, насрочена за 28 май в Брюксел, напомня в. "24 часа".

Лидерите на ЕС се срещат извънредно на 28 май

Всички 28 лидери на страните от Европейския съюз ще се срещнат на 28 май, за да дадат старт на процеса по избор на нов председател на Е...

Георгиева вече беше част от ЕК в периода 2014 - 2016 година - като вицепрезидент и комисар по бюджетните въпроси. Тя заема текущия си пост в Световната банка от 2017 година, след неуспешния опит да оглави ООН и то след като влезе в състезанието наред с друга българка - Ирина Бокова, което беше уникален случай. От април Георгиева работи под ръководството на Дейвид Малпас, кандидат на Доналд Тръмп за позицията, който атакува политиката на банката за кредитирането за развиващите се страни. Говорител на Световната банка заяви, че институцията не коментира спекулации за служителите си.

Според Bloomberg, много правителства в ЕС смятат, че поне една от вакантните позиции трябва да бъде за жена за първи път и настояват за представителство на Източна Европа. Нейното евентуално назначаване ще даде на Франция и Германия, двете най-мощни държави в ЕС, повече свобода за действие, за да запълнят поне една от другите две вакантни позиции.

Също на срещата на върха в Сибиу европейските социалисти определиха испанския премиер Педро Санчес да води преговори от тяхно име след изборите, съобщи El Correo. Санчес е сред лидерите на групата след победата си на парламентарните избори през миналия месец.

Припомняме, че днес (15 май), от 22:00 часа водещите кандидати за поста председател на ЕК ще застанат в дебат един срещу друг. Става въпрос за Нико Куе – представител на Европейска левицa, кандидатът на Европейската зелена партия Ска Келер, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа, Маргрете Вестегер – представител на Алианса на либералите и демократите за Европa, Манфред Вебер от Европейска народна партия и кандидатът от Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс. Основните теми, които ще бъдат дискутирани, са обединени в три основни модула: "Моята Европа: каква е ползата за мен?", "Околна среда" и "Нашите ценности и светът". Своеобразни домакини“на дебата ще бъдат трима журналисти, определени от Европейския съюз за радио и телевизия. Емили Тран Нгуен (France Televisions) и Маркус Прайс (ARD Germany) ще водят дебата на сцената в залата на Европейския парламент, а Анастина Хейкила (YLE Finland) ще допълва дискусията с мненията, споделени в социалните медии.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ДуПеСе да се закрие 4 ДуПеСе да се закрие преди 6 месеца Профил на трол?
  Тъкмо им написах че Франция се пробва да намали данък върху храните и се провали и се отказа и ме изтриха. Оруел 1984. Всичко което не ултра либерално-прогресивно се трие. Правиха го това преди няколко години...
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  С наближаването на изборите в сайта започна масово триене на „политически некоректни” коментари.Броячите под статиите ги показват,а коментари йок.Браво!
 • Македонецъ 3.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  И търпят тези на политически коректният Македонецъ/ Октомври/. Ха сега де ? Чак се плаша вече. Може да е разработка . Нали знаеш не толкова страшно да пишеш срещу борисов , страшно е когато пишеш с какво преяжда и препива всеки ден. А , направо е супер опасно да бъдеш против ВСИЧКИ. Сама птичка пролет обаче не прави. Те го знаят това изключително добре.
  : 0 !
 • Македонецъ 3.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Не се шегувам. Ами навсякъде ги снимат. В АНТИ /Н.С/ , В Президентството, как се срещат с еди кой си , как отиват в Ахтопол например , обаче ТРАПЕЗИТЕ ИМ СА ТАБУ. А , ти за какво си тук ? Какава ти е целта ? Аз зашото НАИСТИНА ГИ МРАЗЯ. ТЕЗИ на 10111989 започнаха най свирепа война срещу Народа И в частност и срещу мен. Тогава едно дете. И ГИ МРАЗЯ И ВИНАГИ ЩЕ ГИ МРАЗЯ. И ИСКАМ ОМРАЗАТА МИ ДА УМРЕ виж още ›› С ТЯХ, но май аз ще пукна първи с ОМРАЗАТА СИ към тях. А , те безсмъртни отново ще ПРЕЯЖДАТ И ПРЕПИВАТ.
  : 0 !
 • Октомври 2 Октомври преди 6 месеца Профил на трол?
  Днес сме свидтели на чудовишна манипулация. Няма как да има това нещо европа на Народите, зашото не е проектирано да бъде , а и всъщност европа винаги е била на географията така , че нонсънса е очевАден. Не ес е проект на Сатаната и стъпка към изграждането на Babylon/ United World Goverenment/ и той може да просъсъществува само като федерален с Обезличаване на Народите и Държавите. ВСИЧКО Е ПРЕД Н виж още ›› АС И очевАдно.
 • Октомври 1 Октомври преди 6 месеца Профил на трол?
  То всъщност е без значение кое същество от Сатаноподобните ще бъде избрано. Обаче каква пропаганда ще се излее в България ако съществото от снимката бъде избрано.Помните как същото години наред беше най популярна личност , а то Народа дори и я бъркаше от снимкате. Сега го научиха ама какво от това . F...F eu F...F
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...