Кулеба: Тези, които не ни помагат, помагат на Русия

6700
Кулеба: Тези, които не ни помагат, помагат на Русия
Снимка: Getty images

Тези, които днес не ни помагат, помагат на Русия. Това каза каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той направи изявление след посещението си в Народното събрание и участието си във Външна комисия.

Кулеба посочи, че е доволен от срещите си с външния министър Теодора Генчовска, премиера Петков и президента Радев.

"България направи много политически за пътя ни към ЕС. Благодарни сме, че се отнасяте изключително добре с нашите бежанци. Що се отнася до военнотехническата помощ, отчитам политическата ситуация във вашата страна в момента и ще оставя това решение на българското правителство. Искам отново да подчертая, че тези, които говорят срещу военната подкрепа за Украйна, те всъщност подкрепят руската агресия и убийството на нашите сънародници", каза Дмитро Кулеба.

По думите му, каквото и да решението на България, Украйна ще го приеме. "Дотогава ние ще се бием с това, с което разполагаме", допълни още той. 

От своя страна министър Теодора Генчовска също направи изявление.

"Знаете много добре, че има две декларации, които са внесени от Народното събрание от ГЕРБ и от "Демократична България". Ще бъдат обсъден в комисиите. В настоящия момент в Министерски съвет не е поставян въпроса", каза още Генчовска.

Стана ясно, че Външна комисия не е заседавала, а е провела работна среща между комисията и госта. 

Председателят на Комисията по външна политика и депутат от "Продължаваме промяната" Венцислава Любенова обясни, че не е повдиган въпроса за изпращане на оръжия. 

Кулеба: Украйна няма да насилва България за военна помощ

Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не й изпращат военна помощ. Това каза министърът на външните работи на Украйна Дми...

Депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев добави, че е редно да се каже, че позицията на ПП винаги е била в подкрепа на украинския народ и че външният министър е похвалил усилията на българския народ в помощта, която оказваме на Украйна.

Той коментира и предложението на ДБ за военна помощ за Украйна. "Очакваме колегите да внесат прецизирания текст, за да може да е законосъобразен, за оказване на помощ на Украйна в бъдеще", допълни още Михнев. Депутатът подчерта, че изпращане на военна помощ не означава въвличане в конфликта. 

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обобщи, че  въпросът ще бъде обсъден в групата. "Ние сме изразили неколкократно нашата позиция относно подкрепата на Украйна и ще обсъдим в групата позиция за гласуване в парламентарната зала. Това, което при нас стои на първи ред, е че гласуваме по съвест", обясни Гюров.

Той коментира и темата за РСМ, като каза, че всяка промяна по отношение на позицията трябва да бъде гласувана от Народното събрание. "Както знаете има българска делегация в Битоля. Ние оказахме подкрепа на нашите сънародници в страната. В тази връзка не може да има никакви коментари относно влошаване на езика между двете страни. ние бяхме там, присъствахме на откриването на един културен информационен център, който сега беше реновиран", заяви още Гюров. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа