Радев и Кулеба: Възстановяваме програмата за лечение на украински военни

2485
Радев и Кулеба: Възстановяваме програмата за лечение на украински военни
Снимка: БГНЕС

Украйна е свързана с нашата страна с вековни духовни и човешки връзки. Още в първите часове на войната България осъди на най-високо ниво агресията на Русия. Включихме се във всички санкционни режими, въпреки високата социална цена. Българите отвориха домовете и сърцата си за украинците. Над 91 хиляди украинци са у нас. Много украински деца посещават нашите училища и детски градини. Готови сме да възстановим програмата за лечение на украински военни.

Това каза президентът Румен Радев, който проведе среща тази сутрин с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Той започна словото си с призив за възможно най-скоро прекратяване на братоубийствената война в Украйна. Кулеба заяви, че предпочита да "не ги наричат братя с руснаците": "След като Русия нападна Украйна и причини ужасни престъпления и аз съм съгласен с вас, че извършителите трябва да бъдат наказани, но малко хора могат да си обърнат езика да нарекат украинския и руския народ братски. Ако с Русия сме братски народи, то най-вероятно сме като Каин и Авел. Смятам, че украинците и българите имат повече основания да се нарекат братски народи, особено след тази подкрепа, която оказахте. Днес пристигнах с Антон Кисе (бел.ред.: председател на Асоциацията на българите в Украйна) и Украйна се отнася еднакво нум всички етноси, независимо какви са те. Имаме една задача - да защитаваме своята земя".

С тревога следим бойните действия. Настояваме за бързо международно разследване и наказание на виновните за зверствата, заяви още Радев и изрази надежда, че Украйна прави всичко за намаляване на жертвите сред българското население.

Болшинството президенти от формата Б9 изготвихме декларация за по-бързото приемане на Украйна в ЕС, каза още Радев.

Кулеба: Украйна няма да насилва България за военна помощ

Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не й изпращат военна помощ. Това каза министърът на външните работи на Украйна Дми...

Вие г-н Радев сте не само лидер, но и военен, затова разбирате много добре какво се случва в Украйна. Това е пълномащабна война. Искам да ви благодаря за принципната позиция. Много се надявам украинските бежанци да се върнат, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Оценяваме позицията на България и че това вреди на някои ваши интереси, подчерта Кулеба и отбеляза, че в интерес и на Украйна, и на България е районът на Черно море да бъде район на просперитет. Затова трябва да продължим със санкциите, каза Кулеба.

Ние сме сред първите три страни по туризъм. Тези цифри щяха да се развиват нагоре, ако не беше войната на Русия, допълни украинският външен министър.

Много съм ви благодарен за ясната позиция за евроинтеграцията на Украйна. Ясната позиция на България е много важна. Извършителите на престъпления трябва да бъдат наказани, заяви още Кулеба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика