Кюрди нахлуха в ЕП, евродепутати им обещаха помощ срещу ИД

14569
Кюрди нахлуха в ЕП, евродепутати им обещаха помощ срещу ИД
Снимка: Getty Images

С цел да привлекат вниманието към проникването на джихадистите от "Ислямска държава" в граничния сирийски град Кобане десетки кюрди нахлуха в сградата на Европейския парламент. Развяващи кюрдски знамена и плакати с образа на лидера на кюрдите Абдула Йоджалан, протестиращите, мъже и жени, успяха да проникнат в ЕП, предаде БГНЕС.

Те организираха седящ протест, докато множество европейски депутати дойдоха да се срещнат с тях. "Ще се борим срещу ИД", заяви лидерът на социалистите Джани Питела, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също се съгласи да приеме делегация. Той подчерта, че начинът им на действие "вероятно не е бил най-добрият", но ги увери в "подкрепата на Европейския парламент за международните усилия за спиране на ИД и обеща да изпрати посланието им в НАТО", съобщи източник на парламента.

Кабинетът не иска да каже какви и колко оръжия пращаме на кюрдите

Служебният кабинет отказа да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак. Решението за военните доставки беше об...

Днес избухнаха улични боеве между кюрдските сили и джихадистите в редица квартали на Кобане (на границата между Сирия и Турция), който е на път да падне в ръцете на ИД въпреки ударите на коалицията, смятани от кюрдите за недостатъчни. След срещата си с Шулц протестиращите напуснаха спокойно сградата на парламента.

Вчера през нощта пък кюрди окупираха сградата на холандския парламент. И там протестиращите призоваха за повече действие от холандска страна в борбата срещу джихадистите. Подобни демонстрации бяха организирани в няколко европейски града.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com