Лавров: Русия и САЩ спират огъня в Южна Сирия

3309
Лавров: Русия и САЩ спират огъня в Южна Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Русия и САЩ се договориха да прекратят огъня в Южна Сирия на 9 юли в 12:00 часа местно време.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров сред преговорите между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, порвели се в рамките на Г-20 в Хамбург, предаде ТАСС. Лавров и неговият американски колега Рекс Тилърсън участваха в преговорите.

Путин обсъдил с Тръмп Украйна, Сирия, киберсигурността и борбата с тероризма

Руският президент Владимир Путин заяви, че е обсъдил с американския си колега Доналд Тръмп въпроси, свързани със ситуацията в Украйна, ...

„В тази зона на южна Сирия (Дераа и Ел-Кунейтра - бел. ред.) ще бъде задействат режим за спиране на огъня от 12:00 местно време на 9 юли. САЩ поеха задължението да спазва режима за прекратяване на огъня от всички групировки, които там се намират“, конкретизира се Лавров.

Той заяви още, че западните държави разбират необходимостта да се окаже натиска върху Киев за изпълнението на Минските договорености. „Всички са заинтересовани страните по Минските споразумения, а Украйна е главната страна на Минските споразумения, са заинтересовани да се изпълнява това, което там е записано. Нашите западни партньори, ние чувстваме това, разбират необходимостта от допълнително въздействие върху този процес, който се протака“, посочи Лавров, пише още БГНЕС.

По време на срещата си президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин изразиха сходно мнение, че е необходимо да се води дискусия за бъдещото ръководство на Сирия.

Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Той разкри също, че голяма част от разговора е бил посветен именно на Сирия.

Лидерите от Г-20 са изолирали Тръмп по въпросите за климата

Световните лидери са изолирали американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в Хамбург заради неговата скептична пози...

По думите му двамата президенти се договорили да бъде създадена работна група за разработването на споразумение за киберсигурността и ненамеса.

Тръмп няколко пъти повдигаше пред Путин въпроса за приписваната на Русия намеса в предизборните политически процеси в САЩ. Путин от своя страна отхвърляше тази намеса.

Държавният секретар добави още, че Тръмп и Путин не са насрочили дата за следваща среща

Actualno.com припомня, че след 2 часа и 15 минути среща между Путин и Тръмп в рамките на форума на Г-20 в Хамбург, руският лидер заяви лаконично, че двамата са коментирали теми, свързани със ситуацията в Украйна, конфликта в Сирия, киберпрестъпността и борбата с тероризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа