Le Figaro: Във Франция има около 100 квартала като "Моленбек"

3299
Le Figaro: Във Франция има около 100 квартала като "Моленбек"
Снимка: Gettyimages.com

Френският министър за градското благоустройство Патрик Кане призна, че във Франция има около 100 квартала, които „може би имат сходства с брюкселския квартал Моленбек“, белязан от бедността и обособяването на затворени общности и добил известност на джихадистки бастион, пише вестник Le Figaro.

„Има обаче голяма разлика - ние предприемаме мерки в тези квартали“, добави министърът.

Той изрази мнение, че градските безредици във Франция през 2005 година са довели до явно развитие на салафизма в по-бедните квартали на френските градове наред с разрастването на ислямското течение в международен план.

В същото време в поредно видео послание "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март. Представител на терористичната групировка заявява, че Белгия бере плодовете от участието си в международната коалиция, нанасяща удари по цели на ИД.

Полицията в Белгия готова за стачка, в Полша преживяха фалшива тревога

Полицията в затвореното брюкселско летище "Завентем" заплаши да започне стачка с искане за засилване на мерките за сигурност в аерогара...

Белгийски джихадист посочва, че "това още не е нищо". По неговите думи от атентатите в Париж не са били извлечени поуки.

"Това е послание към белгийския народ, белгийското правителство, Европа и останалата част на света, към цялата коалиция срещу ИД. Докато бомбардирате нашите мюсюлмани с вашите изтребители, дотогава ще ви избиваме", добавя терористът. Атентатите в Брюксел са плодът, чието сами посяхте със собствените си ръце, допълва той.

Обръщението е записано от белгийски джихадист, произлизащ от редовете на групировката "Шериат за Белгия". Той е бил телохранител на водача на тази групировка, преди да замине за Сирия и да бъде осъден задочно в Белгия на 15 години затвор, предаде Дарик.

В няколко поредни обръщения ИД пое отговорност за терора в Брюксел. Като причина, освен участието на Белгия в коалицията срещу ИД, се посочва и принадлежността на страната към НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа