Литва сключи сделка за доставка на американски газ

4133
Литва сключи сделка за доставка на американски газ
Снимка: iStock/Guliver

Литва обяви, че е подписала първата сделка за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ като част от стремежа да намали зависимостта си от руския „Газпром”.

Държавната енергийна фирма Lietuvos Duju Tiekimas съобщи, че сделката е сключена с тексаската компания Cheniere Energy, предава AFP.

Засилването на източния фланг на НАТО ще приключи до юни

НАТО ще приключи към юни с разполагането на четирите многонационални бойни групи в източната му част. Това заяви генералният секрета...

„Очакваме първата пратка от американски ВПГ да пристигне през втората половина на август”, каза говорителят на литовската фирма Паулиус Якутавичус.

Литва отвори плаващ терминал за ВПГ на балтийското си крайбрежие и започна да внася газ от норвежката Statoil през 2015, отслабвайки хватката на Москва върху газовите доставки за балтийските републики.

Министърът на енергетиката Зигимантас Вайчунас приветства споразумението със САЩ като „исторически момент”, който ще помогне за осигуряването на конкурентни енергийни цени за държавата с 2,8 млн. население, пише още БГНЕС.

Съседна Полша, която също търси енергийна независимост от Русия, получи първата доставка ВПГ от Cheniere този месец през Балтийския си терминал в Швиноуйшче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа