Лондон е срещу квотите за бежанци

5398
Лондон е срещу квотите за бежанци
Снимка: Gettyimages.com

Емигрантите, които са тръгнали да пресичат Средиземно море, за да се опитат да достигнат Европа, трябва да бъдат връщани, пише ръководителката на вътрешното ведомство на Великобритания. Публикацията е на вестник "Таймс" от сряда.

Това обявяване на позиция става в деня, в който Европейската комисия трябва да представи план за действие за справяне с нарастващата вълна от мигранти през Средиземно море, посочва АФП. Най-спорната мярка е въвеждането на задължителни квоти за приемането от различни европейски страни на имигрантите, получили статут на бежанци.

През 2014 г. България почти винаги е давала статут на пристигналите бежанци

През 2014 година България е издавала най-често положителни решения на първа и последна инстанция в полза на кандидатите за защитен стат...

Квотният принцип, поискан от Италия, е подкрепен от Германия и Франция, но най-вече Великобритания и Унгария се противопоставят. Освен това, такова преразпределение не може да бъде наложено на Великобритания, Ирландия и Дания. Трите държави не участват в уреждането на общите правила в областта на даване на убежище и имиграцията.

За Тереза Мей, която ще продължи да заема поста министър във вътрешното министерство в Лондон и в новото правителство, въвеждането на квотите само ще окуражи предприемането на това опасно пътуване през морето.

"ЕС трябва да работи за установяване на сигурни приемни центрове (за мигранти) в Северна Африка с действаща програма за връщане", пише министърката.

"Аз не съм съгласна с предложението" на водещата комисарка за външната политика на ЕС Федерика Могерини, според която "нито един бежанец или мигрант, спасен в морето, не може да бъде върнат срещу неговата воля".

Юнкер предлага квоти за имигранти по БВП

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предлага да се въведат квоти за приемането на имигранти за страните от ЕС, които ще завис...

Европейските власти се опитват да решат проблема с десетките хиляди имигранти, които отплават всяка година от бреговете на Северна Африка. До момента грижата за бежанците се поема от първата страна от ЕС, в която те влизат. Други държави от съюза поемат малка част от тях на доброволна основа.

Около 1800 души е официалният брой на загиналите по "смъртоносния път" през морето от началото на годината, сочат данни на международна организация, заета с проблемите на миграцията.

Европа иска да проведе оспорвана военна операция, пише АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа