Лондон: Незаконно е да спрем българските имигранти

18477
Лондон: Незаконно е да спрем българските имигранти
Снимка: Getty Images / Guliver

Британският министър на по имиграционните въпроси Марк Харпър не смята, че Обединеното кралство ще бъде залято от български и румънски имигранти, пише в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Харпър отхвърли призивите на дясното крило на консерваторите границите да бъдат затворени за работници от България и Румъния за още 5 г., отбелязвайки, че подобна мярка ще бъде обявена за незаконна от съда. Изявлението на Харпър представлява пръв опит на Лондон за прогнозиране на това какво ще се случи след 1 януари, когато се вдига забраната българи и румънци да работят във Великобритания.

Опасенията, че страната ще бъде залята от имигрантски поток, се базират на опита от 2004 г., когато границите бяха отворени за работници от 10 новоприети членове на ЕС като Полша и Литва. Прогнозите по онова време бяха, че имигрантите ще нарастват с 13 хил. годишно - много по-малко от оказалите се впоследствие. Харпър обаче смята, че сега това няма да се повтори.

"Има голяма разлика между ситуацията сега и тази отпреди 9 години. През 2004 г. ние бяхме единствената голяма страна без изработен имигрантски контрол. Всички други големи страни бяха изградили такъв. Всеки, който желае да дойде да работи във Великобритания, идва, затова сега сме толкова народ", заяви Харпър пред журналисти.

Имиграционният министър отхвърля натиска от страна на консерваторите за удължаване до края на 2018 г. на времето, през което българи и румънци нямат право да работят на Острова. "Това просто е невъзможно от гледна точка на закона, без да бъдат нарушени съглашенията, третиращи България и Румъния като пълноправни членове на ЕС", отбеляза Харпър.

"Всичко, което можем да сторим, е затегнем контрола до легалния максимум. Работим със съответните ведомства за законово ограничаване на достъпа до имигрантите до социалните облаги, които предоставя Великобритания, както и за ограничаване с нелегалните работници", заяви в заключение Харпър.

През следващите 5 г. се очаква във Великобритания да пристигнат 250 хил. българи и румънци, счита Migrationwatch /"Имигрантски наблюдател"/ - група за оказване на натиск с цел по-силен имигрантски контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа