Люксембург призова ЕС да глоби "Фиат" за укриване на данъци

3398
Люксембург призова ЕС да глоби "Фиат" за укриване на данъци
Снимка: Getty Images/Guliver

Люксембург призова днес ЕС да глоби с 30 млн. евро италианския автомобилопроизводител „Фиат“, след като компанията се е възползвала неправомерно от данъчни облекчения в херцогството, предаде AFP.

„Правителството на Люксембург реши днес да се обърне към Европейската комисия за решение по случая с „Фиат“, за да се постигне юридическа яснота по въпроса“, пише в съобщение обнародвано от финансовото министерство на страната.

Мегакомпании ще връщат милиони на Люксембург и Нидерландия

Люксембург и Нидерландия са давали незаконни данъчни облекчения на Fiat и Starbucks, поради което компаниите ще трябва да върнат по 20 ...

През октомври Европейската комисия заключи, че Люксембург и Нидерландия са предоставили избирателни данъчни предимства съответно на „Фиат файнънс енд трейд“ и „Старбъкс“. Те са неправомерни съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

След задълбочени разследвания, които започнаха през юни 2014 г., Комисията заключи, че Люксембург е предоставил избирателни данъчни предимства за финансовия филиал на „Фиат“, а Нидерландия — на филиала за печене на кафе на „Старбъкс“. Във всеки от тези случаи данъчните становища, издадени от съответния национален данъчен орган, изкуствено са занижили дължимия от дружеството данък.

Поради това Комисията разпореди на Люксембург и Нидерландия да съберат неплатения данък съответно от „Фиат“ и „Старбъкс“ с цел да се премахне неоправданото конкурентно предимство, от което са се възползвали, и да се възстанови равенството с другите предприятия в подобно положение. Подлежащите на връщане суми възлизат на най-малко 20 милиона евро за всяко дружество. Това означава също, че дружествата вече няма да могат да се възползват от по-благоприятното данъчно третиране, предоставено с тези данъчни становища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа