Командирът на крайцера "Москва" Антон Куприн е загинал

20369
Командирът на крайцера "Москва" Антон Куприн е загинал
Снимка: стопкадър / Euronews по-русски / YouTube

Командирът на крайцера "Москва" капитан 1-ви ранг Антон Куприн е загинал в резултат на разрушаването на кораба. Новината бе съобщена първо от украинските военни, а часове по-късно потвърдена и от руското Министерство на отбраната, предава БТА.

В официалния доклад се казва, че капитанът е загинал "по време на експлозия и пожар на борда на бившия кораб флагман на руския Черноморски флот". Уточнява се и че Министерството на отбраната е "шокирано от тази тъжна новина".

Бивш руски депутат: Спасили са се едва 58 моряци от 500 души екипаж от крайцера "Москва"

Едва 58 от общо 510-те моряци от руския военен кораб "Москва", който потъна след като бе поразен от украински ракети, са успели да се с...

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Москва и Киев представят различни версии за причината за пожара и потъването на кораба. Украйна твърди, че го е поразила с две крилати ракети "Нептун", собствено производство. Тази причина беше подкрепена и от Пентагона.  Кремъл залага на версията, че заради небрежност се е стигнало до пожар в оръжейния сектор и последвала експлозия, като впоследствие корабът потънал, докато го теглили на буксир.

Говорителят на украинската гранична служба Наталия Гуменюк съобщи, че е загинал почти целият екипаж на крайцера "Москва".

Според нея операцията по спасяването на моряците на "Москва", които вероятно са били около 500, е била неуспешна поради метеорологичните условия.

Военни експерти: България да иска обяснение къде са потъналите с „Москва“ предполагаеми ядрени ракети

Флагманският кораб на Русия в Черно море, който потъна вчера след експлозия на борда, може да е носил ядрени бойни глави, предупредиха ...

„Наблюдавахме как други кораби се опитваха да окажат помощ, но <…> бурята не позволи нито да се извърши спокойна спасителна операция, нито да се евакуира екипажът“, казва Гуменюк.

Попадането на ракети в крайцера е "довело до детонация на боеприпасите", след което е "започнала борбата за оцеляване", а бойната способност е била загубена, казва тя.

Руското министерство на отбраната твърди, че екипажът на кораба е бил евакуиран, докато неназован източник на ТАСС съобщава, че моряците са били откарани в Севастопол.

Според руската версия на „Москва“ са се взривили боеприпаси, след което е направен опит за буксиране на кораба, но поради пораженията той е „загубил стабилност“ и е потънал в условията на буря.

"Москва" беше руски гвардейски ракетен крайцер. Той е част от 30-и дивизион на руския Черноморски флот. Построен навремето в корабостроителницата в Николаев и първоначално е носил името "Слава". По-късно е преименуван на "Москва". 

Крайцерът "Москва" е осигурявал защита за руски десантни войски

След като флагманът на руския флот "Москва" потъна след "пожар" на борда, цялата херсонска група руски нашественици е останала без възд...

Въоръжен с 16 ракети "Вулкан" и система за ПВО С-300Ф „Форт“, "Москва" става най-мощният сред всички загубени от Русия кораби след битката при Цушима, където потъват бойни кораби от клас "Бородино".

По данни на Пентагона след инцидента Русия е изтеглила всички кораби на 80 мили от украинския бряг, очевидно опасявайки се за тяхната безопасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург (ВИДЕО)

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Започна ли второто руско настъпление към Харков: Ситуацията край града е много напрегната

Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Папата отпуска 100 хил. евро в помощ на Бразилия

Руската точност е не само в бомбите: В Москва зарята за 9 май попадна право в тълпата зрители (ВИДЕО)

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на руския Черноморски флот

Китайската мафия е купила най-големия публичен дом в Европа: Ухае на корупция с трима политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа