Македонците от Западна Македония искат защита от албанизацията

49819
Македонците от Западна Македония искат защита от албанизацията

Сдружението на обезправените македонци от западната част на Македония след изборите ще започне действия за защита на македонската национална идентичност и териториалната цялост на страната. Това заявяват представители на сдружението от Тетово, пише вестник ”Нова Македониjа”. В сдружението има граждани от Тетово, Гостивар, Дебър, Кичево и Струга.

„Македонците от тази част на страната станаха жертва на албанизация. Тяхното назначаване на работа е почти невъзможно. Навсякъде се поставят само знамена на Република Албания, паметници на албански език и табели с надпис Илирия”, заявява Любе Костадиновски от сдружението.

Георгиевски: Провал за името може да доведе до напрежение с албанците

Провал в преговорите за името може да доведе до междуетническо напрежение в Македония. Това заяви пред излъчващата на албански език тел...

"Застрашена е териториалната цялост. Македонците са под постоянен натиск. Поради тази причина 2500 семейства или над 10 000 македонци са изселени от тази част на държавата", допълва той.

От сдружението ще настояват новоизбраният президент след изборите, както и премиерът, да приложат законовите разпоредби и да защитят македонското население.

Сред исканията им са още връщане на старите имена на тетовския площад и главен булевард, които сега се наричат "Илирия", както и да се възстановят бюстовете на македонските герои от Тетово. От сдружението искат и съгласно Охридското споразумение в новото правителство да има трима членове македонци от западната част на страната, както и да връщането на прогонените от конфликта през 2001 г. македонци. Ако исканията им не бъдат изпълнени, от сдружението заплашват с протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа