Макрон вини Русия и Турция за антифренските настроения в Африка

2283
Макрон вини Русия и Турция за антифренските настроения в Африка
Снимка: Getty Images

В интервю президентът Еманюел Макрон обвини Русия и Турция, че се стремят да насърчават антифренските настроения в Африка, като финансират хора, които подбуждат недоволството срещу Франция в медиите, съобщи АФП.

"Не трябва да бъдем наивни по този въпрос: много от онези, които говорят, които правят видеоклипове, които присъстват във френскоговорящите медии, се финансират от Русия или Турция", каза той пред списание Jeune Afrique, обвинявайки Москва и Анкара в опити " да играят на постколониалното негодувание. "

Той също така каза, че Турция допринася за недоразумения около защитата му на правото на карикатура вследствие на обезглавяването през миналия месец край Париж на учител, който показа на учениците си карикатури на пророка Мохамед.

"Когато реших да атакувам радикалния ислям ... думите ми бяха изкривени. От Мюсюлманското братство - доста широко - но и от Турция, която има способността да влияе много на общественото мнение, включително в Африка на юг от Сахара, " каза той.

Повтаряйки позиция, която предизвика огромни противоречия във Франция и извън нея през последните месеци, той добави: "Аз не атакувам исляма, а атакувам ислямисткия тероризъм."

Напрежението между Франция и Турция се повиши до нови нива поради редица спорове през последните месеци, включително Сирия, Либия, Източното Средиземноморие и сега репресиите на Франция срещу радикалния ислям.

Франция призова за цялостно преосмисляне на отношенията на Европейския съюз с Турция, която при президента Реджеп Тайип Ердоган през последните години значително засили присъствието и влиянието си в Африка.

Турски вестник: Макрон натиска световни медии по въпросите за исляма

Многобройни агенции, вестници и списания премахват статии и променят тяхното съдържание по заповед на френското правителство, тъй като ...

Русия също играе все по-активна роля в Африка, като анализатори посочват присъствието в няколко страни на прокремълската наемническа група "Вагнер".

В интервюто Макрон също така отхвърли преговорите с джихадистки групи в региона Сахел в Африка, където Франция е разположила хиляди свои военнослужещи.

"Ние не разговаряме с терористи. Ние се сражаваме", каза Макрон, докато дебатите във Франция и Африка се засилват по отношение на дългосрочната стратегия на нейната операция „Бархан“.

Макрон каза още, че Франция може да разговаря с различни политически и други групи, но не и с терористични образувания, "които продължават да убиват цивилни и войници, включително нашите войници".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа