Марк Мили: Контраофанзивата напредва, Украйна използва западните оръжия със съкрушителни резултати

20704
Марк Мили: Контраофанзивата напредва, Украйна използва западните оръжия със съкрушителни резултати
Снимка: Getty Images

Украинското контранастъпление срещу руските войски се развива постепенно. Това заяви днес председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, цитиран от Франс прес.

Развитието на тази контраофанзива е "постепенно и това е преднамерено", каза най-висшият американски военен пред журналисти в края на среща на съюзниците на Украйна в американската база Рамщайн в Германия с цел координиране на военната помощ за Киев. Той обаче предупреди, че "все още е твърде рано" за ясна оценка на ситуацията на терен.

Киев: ВСУ са освободили над 20 населени места в Харковска област

В района на Харков Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са освободили над 20 окупирани от руските войски населени места. Това съобщи замес...

Мили подчерта, че Украйна използва модерните западни оръжия със съкрушителни резултати, отбелязва Ройтерс. Само с доставената от САЩ ракетни системи са били поразени над 400 цели, заяви той на срещата на министрите на отбраната в Рамщайн, предаде 24 часа.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви на срещата, че президентът Джо Байдън е одобрил продажбата на пакет от оръжия на стойност 675 милиона долара на Украйна.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Украйна и нейните поддръжници са изправени пред тежка зима през следващите месеци, но призова обществеността в западните страни да запази вяра в усилията им, съобщи Асошиейтед прес. Войната е в критична точка, като Русия губи част от контролираните от нея територии, а офанзивата ѝ в Донбас е в застой, подчерта той. "Виждаме, че украинците успяха да отвърнат на удара, да отвърнат на удара и да си върнат част от територията", добави Столтенберг.

По-рано Украйна искаше оръжие и боеприпаси, но сега се нуждае от зимно оборудване. На днешната среща германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт каза, че нейната страна ще достави оборудване за производство на електричество, палатки и други материали. Необходимо е обаче повече.

САЩ доставят тайно на Украйна свръхточни артилерийски снаряди "Екскалибур" (ВИДЕО)

Пентагонът е изпратил на Украйна най-точния си артилерийски снаряд „Екскалибур“, който е с GPS насочване. Информацията е на...

"Идва зима, а зимата ще бъде тежка на бойното поле в Украйна. Знаем, че размерът на украинската армия сега е приблизително три пъти по-голям от това, което беше миналата зима", посочи Столтенберг. Той добави, че НАТО работи с отбранителната индустрия, за да проучи начини за увеличаване на производството на оръжия, за да отговори по-добре на нуждите на Украйна и да попълни арсеналите на съюзниците, които предоставят всички видове оръжия и отбранителни системи.

Генералният секретар на НАТО се обърна и към обществеността в САЩ, Канада и Европа, страдаща от високите цени на енергията, инфлацията и опасенията относно доставките на храна, като ги призова да запазят вярата си.

Цената за прекратяване на подкрепата сега би била твърде висока за плащане, предупреди Столтенберг. "Ако президентът Путин победи в Украйна, тогава светът ще стане по-опасен. Тогава той ще види, че е възнаграден, че може да постигне успех по този начин, като използва брутална военна сила, като нахлуе в съсед, като грубо нарушава международното право и напада невинни цивилни", подчерта бившият норвежки премиер.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви от Киев, че контраофанзивата на украинската армия отбелязва "ясен и реален напредък на терен, особено в района около Херсон, но също така има интересни развития в източната част на Донбас",  предава БТА.

"Горди сме, че нашата подкрепа и подкрепата на толкова други страни допринасят за това да позволят на украинците да направят това, което правят - да работят за освобождаването на териториите, които Русия завзе в рамките на тази агресия", каза Блинкен. "В крайна сметка фундаменталната разлика е в това, че това е отечеството на украинците, а не на руснаците", подчерта той.

Норвегия дава на Украйна 160 ракети Hellfire

Норвегия е предала на Украйна около 160 ракети Hellfire, стартови площадки и устройства за насочване и за нощно виждане, които са били ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com