Масово в ЕС не слагат ваксината на AstraZeneca, България също е посочена в челото по този показател

2878
Масово в ЕС не слагат ваксината на AstraZeneca, България също е посочена в челото по този показател
Снимка: Getty Images/Guliver

Четири от всеки пет от дозите ваксини на AstraZeneca, доставени в страните от ЕС, все още не са използвани, сочи разследване на британския ежедневник The Guardian, предаде БГНЕС.

Използвайки данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и други официални източници, британската медия изчислява, че 4 849 752 от 6 134 707 дози, разпределени между 27-те държави-членки, все още не са приложени.

Решението на властите във Франция, Германия, Полша и Италия да препоръчат използването на ваксината Оксфорд / AstraZeneca само за хора под 65 години вероятно ще бъде важен фактор за бавното ѝ приложение, тъй като властите не успяват да пренасочат дозите към по-млади хора.

Под натиск на евродепутати производителите на ваксини обясняват защо се бавят

Висши ръководители на 8 от най-големите фармацевтични компании и водещи производители на ваксини срещу COVID-19 участваха в изслуш...

В интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, Меркел призна, че ваксината се е оказала нежелана от повечето хора, които са загрижени за нейната ефикасност и безопасност след първоначалната "лоша реклама".

"В момента има ... проблем с приемането на ваксината AstraZeneca", каза Меркел. "AstraZeneca е надеждна ваксина, ефективна и безопасна, одобрена от Европейската агенция по лекарствата и препоръчана в Германия на гражданите до 65 години. Всички власти ни казват, че на тази ваксина може да се вярва. Докато ваксините са толкова оскъдни, каквото е положението в момента, не можете да избирате с какво да ваксинирате", заяви германският канцлер.

Запитана дали би се съгласила да бъде ваксинирана с AstraZeneca, Меркел отговори: "На 66 години съм и не принадлежа към препоръчаната група за ваксиниране с AstraZeneca".

Френският президент Макрон заяви, че с удоволствие би приел доза AstraZeneca, ако тя му бъде предложена, когато дойде редът му за ваксинация.

Данните, анализирани от The Guardian, въпреки забавянето в докладването от държавите-членки, подчертават някои привличащи вниманието несъответствия между количеството ваксина на AstraZeneca, налично в държавите-членки, и нейното прилагане на населението.

Няма задължителна дата за поставяне на втора доза ваксина срещу коронавирус

Срокът кога да бъде поставена втората доза от която и да е одобрена ваксина срещу коронавирус е ориентировъчен т.е. не е задължителен. ...

Белгия е получила 201 600 дози AstraZeneca и е използвала едва 9 832 (4%), според ECDC. България е получила 117 600 дози и е приложила 2035 (1,73%, но не е ясно дали това отразява седмицата на масова ваксинация от 19.02 - 25.02.21), докато Германия е получила 1 452 000 дози и е употребила 189 206 (13%).

Според Европейския център по контрол на заболяванията (ECDC) Италия е получила 499 200 дози AstraZeneca и нейните медицински специалисти са поставили само 96 621 дози (19%).

За разлика от ваксината на AstraZeneca, от ваксината на Pfizer, доставена на Белгия, са използвани 81% от дозите, в Италия - 80%, а в Германия 82%, показват данните на ECDC.

Франция не е предоставила данни на ECDC за това колко от своите 1 137 600 дози ваксини на AstraZeneca е приложила, но данните, предоставени от уебсайта за проследяване на ваксини Covidtracker.fr, оценяват числото на едва 125 859 (11%).

Още: Най-новите научни данни за ваксината на AstraZeneca - ниво на защита и сериозни странични ефекти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа