Мей е против референдум за отделяне на Северна Ирландия, тръгва на обиколка из Обединеното кралство

1760
Мей е против референдум за отделяне на Северна Ирландия, тръгва на обиколка из Обединеното кралство
Снимка: Getty Images/Guliver

„На този етап“ британският премиер Тереза Мей се обявява против провеждане на референдум в Северна Ирландия за откъсване от Обединеното кралство, съобщава The Independent.

По-рано ирландската партия „Шин Фейн“ поиска плебисцит за обединение с Република Ирландия да бъде проведен „колкото се може по-скоро“. Партийният водач Мишел О’Нийл заяви, че Brexit ще бъде „бедствие“ за съставната част на Обединеното кралство, и че такъв референдум би могъл да бъде начин за заобикаляне на последствията му.

В отговор Мей заяви, че всички трябва да се посветят на това да обединят отделните партии, за да осигурят продължаването на децентрализацията на администрацията в Северна Ирландия в интерес на нейното население. Тя все още не се е произнесла относно установяване на „твърда“ граница с Република Ирландия при предстоящите нови договорки, но е заявявала, че не желае такава.

Инициативата на „Шин Фейн“ бе обявена няколко часа, след като първият министър на Шотландия Никола Стърджън оповести, че гражданите на страната трябва да получат правото на референдум за независимост като част от британската сделка за отделяне от Европейския съюз. Подобно на Шотландия, на миналогодишния британски референдум мнозинство от 56% в Северна Ирландия подкрепи оставането в ЕС. Въпреки това, социологическо проучване на Ipsos MORI от септември сочи, че само 22% от северноирландците биха подкрепили обединение с Република Ирландия, а 63% биха предпочели да останат в Обединеното кралство.

Британският министър, отговарящ за Brexit: Излизаме от ЕС през март 2019 г.

Великобритания ще спре да бъде част от Европейския съюз през март 2019 г. Това заяви пред Би Би Си британският министър по въпросите на...

На неотдавна проведените избори за северноирландски парламент „Шин Фейн“ получи само едно място по-малко от пробританската Демократична юнионистка партия. Възможността за провеждане на такъв референдум е допусната от споразуменията, оформили процеса на умиротворяване на Северна Ирландия през 90-те години на XX век.

В същото време стана ясно, че Тереза Мей планира да проведе обиколка в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия в опит да изгради консенсус преди активирането на чл. 50 и формалното започване на процедурата по напускане на Европейския съюз, съобщава The Guardian. Било е предложено тя и министърът на Brexit Дейвид Дейвис да се срещнат също и с ключови фигури от бизнеса, с които да обсъдят британския подход към излизането от ЕС. Представители на правителството твърдят, че такъв план е съществувал отдавна.

Пред британския парламент Тереза Мей потвърди, че предстои да се изпълнят редица мерки преди задействането на чл. 50 в края на март. Тя заяви, че е решена да запази силно Обединено кралство и обвини лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън в играене на конституционни игри с бъдещето на държавата.

„Не е време за игра на политика или създаване на несигурност и разделение. Време е за обединяване на страната, за отдаване на почит към волята на британския народ и за оформяне на по-светло бъдеще и една по-добра Великобритания за него“, заяви премиерът. В последвалия парламентарен дебат Мей подчерта, че в преговорите с ЕС ще представлява цялото Обединено кралство, включително и Шотландия, добавяйки, че „най-важният общ пазар за Шотландия е общият пазар на Обединеното кралство“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com