Мей еднолично ще договоря Brexit, правата на гражданите на ЕС не са гарантирани

2668
Мей еднолично ще договоря Brexit, правата на гражданите на ЕС не са гарантирани
Снимка: Getty Images/Guliver

Долната камара на британския парламент гласува за започване на преговори за Brexit.

Камарата на общините отхвърли с 335 "за" срещу 287 гласа "против" гласуваната от лордовете поправка, с която да се гарантират правата на около 3 млн. граждани на ЕС, живеещи в Кралството. Поправката задължаваше правителството да представи в срок от три месеца след активирането на чл. 50 от Лисабонския договор на законови гаранции за правата на гражданите на ЕС, пребиваващи и живеещи във Великобритания. За отхвърлянето на тази поправка бяха достатъчни 48 гласа разлика. Освен това правителството ще може да решава окончателно какви да са условията по Brexit след преговорите с ЕС, без да трябва одобрение на парламента, което беше прието с 331 гласа "за" и 286 гласа "против", пише Bloomberg.

Британският министър, отговарящ за Brexit: Излизаме от ЕС през март 2019 г.

Великобритания ще спре да бъде част от Европейския съюз през март 2019 г. Това заяви пред Би Би Си британският министър по въпросите на...

Припомняме, че тези поправки спънаха задействането на член 50 от Лисабонския договор от британското правителство, което се тълкува като поражение за премиера Тереза Мей. Нейните планове бяха да започне преговорите за излизане от Общността до края на месеца. С гласуването на горната камара обаче се появи и възможност за налагане на вето на финалното споразумение от страна на парламента, което сега отпадна. След полунощ българско време Камарата на лордовете обаче одобри приетото в Камарата на общините, като пред The Guardian лидерът на лейбъристите в камарата Лейди Смит обясни, че съпротива от страна на лордовете ще е "политическо заиграване".

Очаква се Мей да стартира чл. 50 от Лисабонския договор в края на май, след отбелязването на 60-годишнината от договора на Рим, което ще е факт през последния уикенд на месеца (25-26 март).

Припомняме, че вчера, 13 март, премиерът на Шотландия обяви, че ще поиска разрешение от парламента за провеждане на втори референдум за отделяне от Великобритания между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г.

62% от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз на британския референдум от юни 2016 г. и според първия министър да се откаже от ново допитване за отделяне от кралството би означавало да го последва в "твърд Brexit".

Великобритания ще поиска от ЕС 9 млрд. паунда след Brexit

Великобритания ще поиска от ЕС да й бъдат върнати 9 милиарда паунда ($ 11 млрд.), които се съхраняват в Европейската инвестиционна ба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа