Меркел обедини осем държави за прием на бежанци от лагерите в Турция

7171
Меркел обедини осем държави за прием на бежанци от лагерите в Турция
Снимка: Gettyimages

Бежанската криза в Европейския съюз предизвиква и своеобразно вътрешно разделение след вчерашния Европейски съвет, посветен на темата. Оказа се, че група от 8 европейски държави е готова да се обедини около германския канцлер Ангела Меркел и нейната позиция „добре дошли“ на бежанците, пише Euobserver.

Освен за Германия, става въпрос още за Австрия, Белгия, Финландия, Гърция, Люксембург, Холандия и Швеция. Всички те са готови да поемат „неопределен още брой бежанци“ от турските лагери, приемащи бежанци от Сирия. Според самата Меркел идеята е „да се замени нелегалната имиграция с легална“, която си заслужава усилието. Първите преговори между осемте държави не са довели до конкретен ангажимент за приемане на бежанци, но германският канцлер подчерта, че в следващите дни ще има интензивни разговори по детайлите и на 17 декември ЕК ще представи предложение, базирано на договореното.

Откъде ще дойдат европарите за бежанците за Турция - една от големите неясноти

Европейският съюз постига съгласие с турското правителство, с което Анкара се ангажира да предприеме стъпки за намаляване на миграционн...

В германската преса вече се появиха предположения, че договорката между осемте ще обхване 400 000 души, но холандският премиер Марк Руте, също като Меркел, подчерта изрично, че няма съгласие за точно число.

Срещата между осемте държави стана малко преди общата среща на Европейския съвет с Турция, на която беше прието Анкара да получи еднократно 3 млрд. евро заради бежанците и безвизов режим в рамките на ЕС. Пак преди това имаше среща и на Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Четирите държави потвърдиха нежеланието си да има квотна система за бежанците в ЕС. А министърът по европейските въпроси на Полша Конрад Шимански изрично каза, че осемте държави, групирани отколо Меркел, са същите, които са искали „мини-Шенген“ след атентатите в Париж. „Не искаме тези вълнения в ЕС да се използват за предтекст за затваряне или ограничаване на Шенгенското пространство“, подчерта Шимански.

През тази година в ЕС са дошли 1,5 млн. бежанци и имигранти. Вече беше постигната и договорка на принципа на мнозинството за разселване на 120 000 бежанци в рамките на ЕС, като Чехия, Унгария, Румъния и Словакия бяха против.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа