Меркел позволи на Турция да разследва германски комик, обидил Ердоган

3508
Меркел позволи на Турция да разследва германски комик, обидил Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на Германия взе решение да не възпрепятства започналото разследване срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман, който в ефира на германската телевизия прочете оскърбително стихотворение по адрес на турския президент Реджеп Ердоган. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в изявление пред Бундестага, предаде AFP.

„Турция поиска условно наказание за водещия Ян Бьомерман. Правителството на Германия в съответствие с установената практика разгледа нотата от турското правителство. В процеса участваха Министерство на външните работи и Офиса на федералния канцлер. Резултатът е, че германското правителство възнамерява да удовлетвори искането”, заяви Меркел.

Миналата седмица германските прокурори започнаха предварително разследване срещу комика Ян Бьомерман, който в своята песен обвинява Ердоган в сексуални контакти с козе и овце.

Песента на комика е реакция на решението на Анкара да привика германския посланик в страната в знак на протест срещу друга предишна сатирична песен, излъчена по германска телевизия, в която Ердоган е осмян по много по-сатиричен начин.

Изненадващото решение на Меркел оторизира съдебно производство срещу Бьомерман на основата на чл. 103 в наказателния кодекс – за обида на органи и представители на чужди страни. Законът предвижда до 3 години затвор за такова провинение.

Канцлерът допълни, че правителството ще промени тези точки от кодекса до 2018 година.

„В страна, в която има върховенство на закона, не е работа на правителството, а на държавните прокурори и съдилища да решават въпроси, свързани с персоналните права и други аспекти на свободата на медиите и изкуството”, заяви Меркел.

Тя подчерта, че решението на правителството не е „предварителна присъда” и „прокурорите и съдилищата” ще имат последната дума. Миналата седмица прокурорите започнаха предварително производство срещу 35-годишния Бьомерман заради многобройни оплаквания от зрители.

Случаят идва в момент, в който Германия и Европа разчитат Анкара да изпълни сключеното споразумение за ограничаване на мигрантския поток, като приема обратно опитващите да достигнат ЕС нелегални мигранти.

Меркел е обект на критики, според които допуска компромис с основни европейски ценности, като свободата на словото, за да спечели съдействието на Ердоган по бежанския въпрос.

Същевременно е под въпрос дали правителственото решение да бъде позволено наказателното производство срещу комика не е постигнато с цената на вътрешнокоалиционен конфликт.

Външният министър Франк Валтер-Щайнмайер беше изказал позицията си против започване на процес срещу Бьомерман, а други представители на неговата Социалдемократическа партия коментираха негативно днешното решение.

„Смятам решението за грешно”, написа в Twitter лидера на парламентарната група на партията Томас Оперман и прибави, че производство за обида на държавен лидер „не отива на модерна демокрация”.

Коментатори в Германия смятат ситуацията за тъжно-иронична, предвид критиките от Запада за автократизма на Ердоган и незачитането на свободата на словото в Турция.

В най-големия публичен дом в Берлин нахлуха 900 полицаи

Около 900 полицаи извършиха снощи внезапна проверка в най-големия публичен дом в германската столица. След продължило няколко месеца ...

Популярният в южната ни съседка комик Чем Илмаз миналия месец също стана обект на съдебно производство за обида срещу провинциален губернатор. Той може да получи 2 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа