Меркел ще трябва да спасява мандата си след кризата при социалистите

1638
Меркел ще трябва да спасява мандата си след кризата при социалистите
Снимка: Getty Images/Guliver

Партиите в правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще проведат кризисни преговори днес, 3 юни, след като крехката управляваща коалиция претърпя нов удар. В шокиращо изявление в неделя лидерът на Социалдемократическата партия (СПД) Андреа Налес заяви, че се оттегля от лидерското място на партията си заради недоброто представяне на изборите за Европейски парламент.

Решението на 48-годишният лидер остави СПД в безпорядък и повдигна въпроси относно оцеляването на коалицията на Меркел. Дали нещастното партньорство между дясноцентристкия съюз на Меркел и СДП може да продължи до края на мандата през 2021 г., сега може да зависи от наследника на Налес.

Съюзът на Меркел призова социалдемократите да останат във властта

Двете партии, които подкрепят правителството в Германия - Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) се надява...

Стремейки се да успокои притесненията около оцеляването на правителството, Меркел заяви в неделя, че ще продължи и ще завърши мандата си. "Това, което искам да кажа за правителството е, че ще продължим работата си с цялата сериозност и с голяма отговорност", заяви лидерът-ветерана.

Кризата на ръководството в СПД не би могла да се случи в по-лошото време за ХДС на Меркел, която се бореше да спре отлива на избирателите, тъй като по-младото поколение отхвърли партията за сметка на "Зелените" на евроизборите. Все по-силни стават гласовете в коалицията, които настояват пътищата на партиите да се разделят.

Харалд Христос, заместник-началник на икономическия форум на СПД, предупреди, че "Налес е за съществуването на голяма коалиция, чиято стабилност е под въпрос." "Според мен това, което следва, е краят на коалицията, всичко останало не води доникъде", каза той пред таблоида Bild.

Съюзът между християндемократите на Меркел и СДП от самото начало беше крехък. Ранена от изборите през 2017 година, СДП първоначално се опитваше да влезе в опозиция, но беше склонена неохотно да поднови партньорството си с Меркел. Мнозина в партията обаче останаха предпазливи да продължат да управляват в сянката на Меркел, а коалицията влизаше от криза в криза.

Малу Драйер ще е временен председател на ГСДП

Малу Драйер ще бъде новият временен лидер на германските социалдемократи, след като Андреа Налес подаде оставка като председател на пар...

СДП, най-старата партия в Германия, първоначално беше планирала да преразгледа съюза си с Меркел през есента, когато изтича половината от четиригодишния мандат на правителството. Но с безкрайното спадане на рейтингите, графикът на СПД все още може да бъде ускорен.

След европейските избори миналата неделя, СДП гледа на перспективата за нов провал в три предстоящи провинциални вота в Саксония, Бранденбург и Турингия, където крайнодясната "Алтернатива за Германия" е на път да спечели убедително. С антиимиграционната си кампания, "Алтернатива за Германия" привлече избирателите, гневни срещу решението на Меркел да пусне повече от един милион търсещи убежище в Германия.

Но сега "Зелените" са се превърнали в най-голямото главоболие за СПД. Зелените се оказват по-привлекателни за младите избиратели заради екологичната си платформа. В национално проучване, публикувано в събота, "Зелените" дойдоха на челно място за първи път - като се ползват с по-голяма подкрепа от Алианса на Меркел. "Зелените" имат преднина пред СДП от около 15 процента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа