Меркел за политиката си към Русия: “Не смятам, че трябва да се извинявам“

1942
Меркел за политиката си към Русия: “Не смятам, че трябва да се извинявам“
Снимка: Getty Images / Guliver

Ангела Меркел се завърна. Макар и не на голямата дипломатическа сцена, а в една театрална зала в Берлин, където се появява пред аудитория за пръв път почти шест месеца след края на канцлерския си мандат. За нея не е трудно да погледне назад към управлението си, и най-вече към частта от него, чието отражение върху актуалната ситуация е очевидно.

Сърцето ѝ винаги е биело за Украйна

Меркел говори за "огромната трагедия” на войната в Украйна и отново заклеймява "бруталната” руска инвазия, за която "няма никакво оправдание”. Споделя също, че по време на преговори в миналото сърцето ѝ "винаги е биело за Украйна”.

След началото на войната в Украйна партийни врагове на Меркел, като например новият лидер на ХДС Фридрих Мерц, разкритикуваха остро германската външна политика през последните 20 години. Бившата канцлерка обаче дълго време мълча оглушително за тези обвинения. В качеството си на правителствен ръководител именно тя е разговаряла най-много с Владимир Путин – по-често от всеки друг западен ръководител, но никога не е признавала, че има специална връзка с Кремъл. "Не знам, засега имам нормална телефонна връзка с него", пошегува се веднъж тя.

Отбранителна позиция: "Предотвратихме по-лошо"

Меркел не говори за грешки или пропуски в отношението към Путин, Русия или Украйна. Точно обратното: заела отбранителна позиция, тя изглежда доста уверена и настоява, че всичко трябва да се разглежда в контекста на тогавашните събития. Решенията, взети в миналото, са предотвратили по-лошо – независимо дали говорим за отказаното членство на Украйна в НАТО или за договореностите от Минск, уточнява бившата канцлерка.

В ретроспекция: Меркел се ръководи от принципа, че политиката e проекция на възможното. "Опитах да работя в посока, която да ни позволи да предотвратим бедствието. А дипломацията не е грешна, ако тя не сполучи. Не смятам, че трябва да кажа: това и това е било грешка, нито пък че трябва да се извинявам”.

В същото време Меркел можеше да се вслуша още преди години в това, което днес изглежда очевидно: опитът на Путин да подмени историята. Веднъж бившата канцлерка сподели, че Путин ѝ е повтарял едно изречение отново и отново: че най-лошото събитие през 20-ти век за него е разпадането на Съветския съюз. Всички, включително германската канцлерка, подценяваха колко сериозно Путин е мислел това, което изказа миналото лято: че бившите съветски републики действително принадлежат на Русия.

Русия винаги е била стабилен енергиен доставчик

Енергийната зависимост от Русия, до която Меркел доведе Германия, не беше обсъдена в подробности. "Не съм вярвала, че Путин може да бъде променен посредством търговията”, казва бившата канцлерка. Въпреки това тя винаги е смятала, че търговските връзки между съседски държави са полезни.

Още през 2007 г. на Мюнхенската конференция по сигурността Путин изнесе гневна реч, в която заяви, че Русия отново ще стане световна сила. Тогава руският държавен глава обвини НАТО, че заплашва Москва.

Днес политологът Карло Масала казва, че всички, включително германското правителство, са пренебрегнали подстрекателската реч на Путин, въпреки че той ясно е заявил, че от този момент нататък няма да поддържа повече отношения на сътрудничество: Западът ще бъде антагонистът. "Всички седяха там. Всички бяха шокирани. Три дни по-късно: всичко си продължи по старому", казва Масала.

Никой не си направи правилните стратегически изводи. Дори канцлерката, която имаше друг приоритет: природния газ. Меркел отново и отново подчертаваше това, което вече беше казал бившият канцлер Шрьодер: през последните десетилетия Русия винаги е била стабилен доставчик на енергия, дори по време на Студената война.

Меркел отново е тук

Дългите аплодисменти в края на проявата в Берлин обаче няма да убедят критиците на Меркел в правотата на нейната политиката към Русия. Едно нещо обаче е ясно - Меркел отново е тук и няма намерение да оставя само на другите да интерпретират политическото ѝ наследство.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа