Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

5093
Международен ден в памет на жертвите на Холокоста
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес, 27 януари, отбелязваме Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. Денят е учреден с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 година, уточнява БГНЕС.

Датата е подбрана, тъй като на този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша. "Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения. Затова е важно да се намери такъв подход, който да бъде ефективен и в бъдеще. Той трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява." Това казва Роман Херцог, президент на Германия между 1994 и 1999 година.

Международен възпоменателен ден на Холокоста

27 януари е Международен възпоменателен ден на Холокоста. На този ден през 1945 година малцината оцелели в концентрационния лагер Аушви...

По повод Деня в памет на жертвите на Холокоста, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер сподели, че е много обезпокоен.

"На 27 януари почитаме паметта на шестте милиона евреи — жени, мъже и деца — както и на всички останали жертви, убити по време на Холокоста. На този ден преди 74 години съюзническите сили освобождават концентрационния лагер "Аушвиц-Биркенау", където се натъкват на неописуемо ужасяващи гледки. Омразата към "другия", намерила израз в умъртвяването му.

В днешния ден на почит към жертвите на Холокоста съм дълбоко обезпокоен. Дори не бих си помислил, че ще доживея до времена, в които евреите ще изповядват със страх вярата си в Европа. Натъжава ме фактът, че близо 40% от тях смятат да напуснат Европа. Холокостът продължава да се отрича в Европа. Всеки трети европеец заявява, че знае "съвсем малко" за Холокоста, а всеки двадесети никога не е чувал за него.

Незнанието е опасно. Времето тече и спомените избледняват и затова повече от всякога наше морално задължение е да помним. Не можем да променим историята, но можем да направим необходимото, така че бъдещите поколения да не преживеят същия непоносим ужас отново", подчертава Юнкер.

Кюстендилско читалище с инициативи за отбелязване приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста

На 20 ноември, читалище „Братство” в Кюстендил организира културно-информационни инициативи, свързани с отбелязване приноса...

"Няма да толерираме никакви форми на антисемитизъм, било то ежедневни офлайн и онлайн изказвания, подбуждащи омраза, или физически нападения. Европейската комисия работи заедно с всички държави членки за преодоляването на тази заплаха и за гарантирането на сигурността на еврейските общности в Европа. Изграждането на Европейския съюз започна от пепелта на Холокоста. Наш дълг към еврейската общност е да го помним и да се борим срещу антисемитизма. Това е задължително, ако искаме да защитим нашите общи европейски ценности", подчертава още Юнкер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа