Милер пак заговори за несигурен транзит през Украйна, Швеция дава зелена светлина за "Северен поток 2"

1742
Милер пак заговори за несигурен транзит през Украйна, Швеция дава зелена светлина за "Северен поток 2"

Ако студеното време се задържи, то транзитът на руския газ в Европа през територията на Украйна ще се окаже под заплаха, заяви председателят на Управителния съвет на руската енергийна компания "Газпром" Алексей Милер, предава руският вестник "Известия", цитиран от Агенция "Фокус".

Според Милер, тази зима е заварила Украйна с "ненормално ниски" запаси от газ в подземните хранилища. Макар да не изрази гласно традиционните опасения на Москва, всъщност Милер намекна, че Киев черпи газ за собствени нужди от транзита за Европа.

„Газпром” е увеличил доставките на газ за Европа с 20%

Студът в Европа увеличава консумацията на газ. От началото на годината „Газпром” е увеличил доставките на газ за Европа с ...

"В случай на сериозно дългосрочно захлаждане производителността на хранилищата може да не стигне за покриване на вътрешните нужди на Украйна", обясни Милер и се усъмни в това, че "укранските колеги" в текущата ситуация ще успеят да изпълнят своите задължения за осигуряване на надежден транзит на руски газ.

Силният човек в "Газпром" напомни, че в края на миналата година и през януари тази година руският газ е бил "високо търсен на европейския пазар" и търсенето "нараства бързо". В момента делът на потреблението му в Европа е "достигнал исторически максимум - 34%".

Междувременно стана ясно, че шведското правителство не възразява компанията Nord Stream 2 Ag да използва пристанището Карлсхамн в южната част на страната при прокарването на газопровода "Северен поток 2". Това уточни министърът на външните работи на скандинавската държава Марго Валстрьом на пресконференция. Тя отбеляза, че използването на пристанището не застрашава сигурността благодарение на взетите от правителството мерки.

По-рано кабинетът не препоръчваше на местните власти да дават разрешение, като се позоваваше на доклад на министерството на отбраната и на сигурността на държавата. Официалното решението по въпроса ще бъде взето днес, 31 януари от административните власти на община Карлсхамн, пише БГНЕС.

"Газпром" може да спрe доставките на газ за Европа заради Украйна

"Газпром“ може да спре транзита на газ за Европа заради несанкционирано отклоняване на газ от Украйна. Това заяви ръководител...

В края на миналата година местните власти на остров Готланд отказаха на Nord Stream 2 AG използването на пристанището Слите, позовавайки се на становище на военното министерство. Според шведски медии военните са смятали, че по газопровода руски военни могат да слагат подслушвателни устройства с цел получаване на секретна информация. Освен това шведските военни смятат, че пристанището Слите може да бъде използван от руската страна за морски десант на остров Готланд при евентуален конфликт в Балтийския регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма почивка за Русия: Нов успешен удар срещу руска петролна рафинерия (ВИДЕО)

Буря наводни центъра на Солун (ВИДЕА)

Четири държави удрят Русия с още санкции

Дейвид Камерън: Няма да спрем продажбите на оръжие на Израел

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа