Милибанд, Клег и Фарадж подадоха оставки след поражението на изборите*

4903
Милибанд, Клег и Фарадж подадоха оставки след поражението на изборите*
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд (на снимката) подаде оставка след тежкото поражение, което партията му претърпя на парламентарните избори. Милибанд обяви решението си преди минути, предаде BBC.

По-рано днес Ник Клег, лидер на либералдемократите на Острова, също слезе от поста си.

Ник Клег обвини Фарадж в расизъм

Британският вицепремиер Ник Клег обвини лидера на Партията за независимост Найджъл Фарадж в расизъм по повод на изявлението му, че не б...

„Резултатите са смазващи“, каза Клег, който през последните пет години бе вицепремиер в правителството на Дейвид Камерън.

По данни към 13,30 часа либералдемократите печелят едва 8 депутатски места. В предишния парламент партията имаше 56 свои представители.

Лидерът на Британската партия за независимост ЮКИП Найдбъл Фарадж също подаде оставка, след като изгуби в избирателния си район и не успя да влезе в парламента. Фарадж е известен с крайно негативното си отношение към емигрантите и с призивите си Великобритания да напусне ЕС.

Консервативната партия на досегашния премиер Дейвид Камерън изненада социолозите във Великобритания, като си спечели категорична победа на вчерашните избори. Тя вероятно ще получи 331 места в парламента, като това е с три мандата повече от необходимите за самостоятелно управление в 650-местния парламент на страната.

За разлика от резултатите, които им даваха социологическите агенции, лейбъристите на Ед Милибанд останаха с около 100 места по-малко, като според медията за сега получават 232. Предварителните очаквания изравняваха шансовете им за победа с тези на консерваторите, като според някои проучвания те дори имаха шансове за победа.

Другата изненада поднесе Шотландската национална партия (ШНП), която спечели почти всички бройки на шотландската квота в парламента. Според британската национална телевизия партията печели 56 места, от общо 59, осигурявайки си категорична победа в Шотландия. Този успех се превърна и в пореден удар за лейбъристите, които се надяваха на повече гласове в обикновено силният за тях район.

Информацията е обновена към 14:36 ч.

Фарадж изгуби в избирателния си район

Лидерът на Британската партия за независимост ЮКИП Найджъл Фарадж е победен в избирателния си район Южен Танет от кандидата на консерва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа