Министерска оставка заради убийството на журналист в Словакия

738
Министерска оставка заради убийството на журналист в Словакия
Снимка: Pixabay

Убийството на репортера от словашкото електронно издание Aktuality.sk Ян Куциак стана причина за оставката на министъра на културата на Словакия Марек Мадярич, съобщи Словашкото радио.

Министърът е съобщил решението си пред журналисти в столицата Братислава, предаде БГНЕС.

„Като министър не мога повече да заемам тази длъжност заради станалото убийство”, каза Мадярич. „Решението за оставка взех самостоятелно. Чувствам, че трябва да постъпя точно така”.

Мадярич смята да остане депутат в Националния съвет (парламента), където е избран с листата на партията „Посока – социалдемокрация”, председателствана от премиера Роберт Фицо.

По-рано AFP писа, че убитият словашки журналист Ян Куциак е разследвал предполагаема корупция по високите етажи на политиката, свързана с италианската мафия, разкри информационния портал, за който той работеше.

След убийството на Куциак опозицията настоя за оставките на министъра на вътрешните работи и на шефа на полицията, обвинявайки ги, че не са защитили Куциак, след като е подавал жалби, след като е получавал заплахи.

27-годишната Куциак и неговата годеница Мартина Куснирова бяха намерени застреляни в неделя в дома си във Велка Маца, град на изток от Братислава, предизвиквайки безпокойство у дома и в чужбина относно медийните свободи и нивото на корупция в Словакия.

Той работеше за aktuality.sk, новинарски портал, собственост на немско-швейцарската група Axel Springer и групата Ringier, който се фокусира върху случаи на измами, засягащи бизнесмени, които имат връзка с управляващата партия SMER-SD на премиера Роберт Фицо и други политици.

В полунощ aktuality.sk публикува последния незавършен разследващ материал на Куциак за възможни политически връзки с италиански бизнесмени с предполагаеми връзки с прословутата калабрийска мафия Ндрангета", за която се предполага, че работи в Източна Словакия.

"Двама души от кръговете на човек, който дойде в Словакия като обвинен в мафиотски случай в Италия, имат ежедневен достъп до министър-председателя на страната", пише Куциак в статията, озаглавена "Италианската мафия в Словакия. Нейният дух се простира в политиката. "

"Италианци, които имат връзки с мафията, са намерили втори дом в Словакия, започнали са да правят бизнес, да получават субсидии, да набират средства от ЕС, но по-специално да изграждат отношения с влиятелни хора в политиката - дори в правителството на Словашката република. Те притежаваха или притежават десетки компании, чиято собственост е на стойност десетки милиони евро."

Водещият словашки вестник SME за първи път разкри подробности за разследването на Куциак във вторник.

Публикацията предизвика гневна реакция от Фицо, който показа на журналисти купчина банкноти евро, възлизащи на един милион евро, което е наградата, предложена за информация, която може да доведе до убийците.

"Не свързвайте невинни хора без доказателства с двойно убийство. Това прескача всички граници. Вече не е смешно", предупреди той.

Брутално убийство

Словакия дава 1 млн. евро за разкриването на убийството на журналист

Министър-председателят на  Словакия Робърт Фицо обяви награда от 1 млн. евро за информация, която да помогне за залавянето на убий...

Застрелването на Куцияк последва убийството през октомври на кампанията на малтийската журналистка Дафне Каруана Галисия - която разкри престъпността и корупцията на средиземноморския остров - при бомбен атентат.

Полицайският командир Тибор Гаспар, който заяви, че мотивът "най-вероятно" е свързан с разследващата журналистика на Куциак, предупреди репортерите, че публикуването на подробности по случая може да помогне на заподозрените.

Но консервативният депутат от опозицията Игор Матович призова Гаспар и министърът на вътрешните работи Робърт Калинак да се оттеглят.

"Калинак и Гаспар носят отговорност за сигурността на хората в тази страна и поради неуспеха си да предотвратят това брутално убийство, те трябва да се оттеглят", каза той пред репортери.

Пресичане на червената линия

Бивш словашки вицепремиер арестуван за поръчково убийство

Бившият министър на икономиката и вицепремиер на Словакия в периода 2003-2005 година, който е и бивш лидер на политическата партия Алиа...

Том Никълсън, британски разследващ журналист, който работи в тясно сътрудничество с Куциак, написа в статия за Politico, че "(словашката) тайна служба вече има имената на гангстерите, и двамата с Ян работим по изтекли от разузнаването документи".

"Словашката организирана престъпност никога не е убивала репортери, дори и в лошите стари години, докато италианските мафиотски банди не са показали такива задръжки", каза Никълсън.

Политическият анализатор Григорий Месежников заяви пред АФП убийството и възможните връзки с словашкия политически елит "може да предизвика политическо земетресение".

"Червената линия е пресечена. Този случай може да разтърси избирателите на управляващата партия SMER-SD в нейните основи."

Фицо, който веднъж каза на журналистите, че са "мръсни, антисловашки проститутки", се срещна с редакторите на най-големите словашки медии във вторник, за да ги увери в ангажимента на правителството си за "защита на свободата на словото и безопасността на журналистите".

Чехия и Словакия ще охраняват заедно въздушното с ипространство

Камарата на депутатите - долната камара на чешкия парламент, ратифицира договора със Словакия за взаимна охрана на въздушното пространс...

Умирайки за истината

Нощно бдение със свещи е била проведено за убитата двойка с постоянен поток от хора, посещаващи импровизиран паметник в Братислава.

"Смятахме, че живеем в една демократична страна и сега виждаме, че младите хора умират за истината, а проблемите остават неразрешени", заяви жителката на Братислава Магдалена Соканска за АФП.

В сряда и в петък се планират антикорупционни протести в столицата, след като миналата година хиляди млади словаци се присъединиха към подобни митинги и поискаха освобождаването на висши правителствени и полицейски служители от предполагаемото мотаене в борбата срещу корупцията.

"Трансперънси интернешънъл" нарежда Словакия като седмия най-корумпиран член на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа