Мир в Нагорни Карабах: Армения се кланя на руския цар, Азербайджан - не

4120
Мир в Нагорни Карабах: Армения се кланя на руския цар, Азербайджан - не
Снимка: Getty

Външните министри на Армения, Азербайджан и Русия обсъдиха уреждането на конфликта в Нагорни Карабах, предаде Анадолската агенция. Министрите на външните работи на трите държави се срещнаха в Москва, за да дискутират по-нататъшните стъпки във връзка с проблемните въпроси.

Външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов заяви, че въпреки че преговорният процес с Армения е доста интензивен, резултатите не са според очакванията и "в уреждането на отношенията с Армения има повече разговори, отколкото резултати".

"Би било погрешно обаче да се каже, че изобщо няма положителни резултати. Ще имаме възможност да обменим мнения по целия спектър от въпроси. И по традиция в този формат ние заедно с арменската страна се фокусираме върху останалите членове от мирния договор", отбеляза той, според БГНЕС.

Министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян посочи, че по някои въпроси има конкретни стъпки, а по други "се виждат перспективи", но има и въпроси, по които страните са "далеч една от друга". Мирзоян добави, че отношението на арменската делегация е "конструктивно", но установяването на азербайджански граничен пункт на пътя за Лачин "усложнява" преговорите.

Оптимизмът на Пашинян

Арменският премиер Никол Пашинян обяви, че мирен договор с Азербайджан може да бъде подписан до края на годината.

"Ако диалогът Баку-Степанакерт (административен център на Карабах) започне... това ще бъде ли възможност за подписване на мирен договор преди края на годината? Мисля, че да", каза той на пресконференция в Ереван. "Вероятността в договора за Карабах да има клауза, която да устройва всички страни, е много малка", уточни той.

Премиерът на Армения подчерта, че страната му не може да решава съдбата на народа на Нагорни Карабах, а трябва да договори гаранции за сигурност в преговори с Баку.

Попитан за изтеглянето на руските миротворци от региона, Пашинян каза, че това ще бъде възможно, "когато няма заплаха за живота на хората в Нагорни Карабах". Той също така нарече позицията на Русия по карабахския проблем "честна", като добави, че Армения е независима държава от 30 години, но продължава да "се обръща към руския цар", когато е изправена пред проблеми.

Коментирайки разговорите по-рано на външните министри на Армения, Азербайджан и Русия в Москва, Пашинян подчерта, че очаква да бъде постигнато съгласие по още няколко точки от мирния договор и да бъдат намерени решения за отварянето на коридора Лачин.

Арменският премиер допълни още, че Армения не може да живее дълго време в условията на война или ще се върне във времената, когато хората не са имали държава. Той също така каза, че за гарантиране на сигурността Ереван работи активно за разширяване на списъка на страните, от които републиката купува оръжия, и отбеляза, че министърът на отбраната е посетил Франция няколко пъти, като изрази надежда, че посещенията "ще дадат конкретен резултат".

Анализ: Франция помага на Кремъл да удържа контрола над Кавказ

При откриването на срещата в Москва руският първи дипломат Сергей Лавров заяви, че Кремъл се обявява за спазването и изпълнението на всички тристранни споразумения.

"Русия е заинтересована от мира и стабилността в Южен Кавказ", каза той и добави: "Усилията ни са насочени към стабилизиране на ситуацията на армено-азербайджанската граница, търсене на решение на хуманитарните проблеми, деблокиране на транспортните и икономическите връзки и развитие на контактите между хората."

В коментар на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) изрично се посочва, че руската тактика изглежда е да угажда възможно най-много спрямо руския интерес на двете страни, но без да има решаващо мирно споразумение. Русия изглежда се притеснява и, че Иран ще засили влиянието си в Азербайджан предвид готвена сделка за дронове "Шахед" между двете страни - затова прави известни жестове към Баку, като например за името на Нагорни Карабах.

Конфликтът Нагорни Карабах

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991 г. насам, когато арменските военни окупират Нагорни Карабах - територия, международно призната като част от Азербайджан, и седем съседни области.

През есента на 2020 г. Азербайджан завоюва няколко града, села и населени места под контрола на Армения по време на 44-дневни сблъсъци. Войната завърши с мирно споразумение, сключено с посредничеството на Русия.

Въпреки продължаващите преговори за мирно споразумение, през последните месеци напрежението между съседните държави се увеличи заради Лачинския коридор - единственият сухопътен маршрут, който дава на Армения достъп до Карабах.

ОЩЕ: Армения и Азербайджан вървят към мир с посредничеството на САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа