Мистериозна картина може да разкрие неизвестен факт от живота на Леонардо да Винчи

11300
Мистериозна картина може да разкрие неизвестен факт от живота на Леонардо да Винчи

Неподписана картина на неидентифициран плешив мъж с брада предизвика вълнение у историците и изкуствоведите, след като бе открита да се мъдри незабелязана сред колекция на исторически замък в централна Франция от десетилетия.

Писмо, написано преди 145 години и открито миналата година, предполага, че творбата може да се окаже портрет на италианския философ от XV-XVI век Николо Макиавели, нарисуван не от кой да е друг, а от самия майстор на ренесанса Леонардо да Винчи, предава AFP.

Разкриха кой е купил най-скъпата картина в света

Картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света"(Salvator Mundi) е била закупена от саудитския принц Бадcр бед Абдула бен Мохамед а...

Предстоят няколко месеца изследвания, за да се установи обекта и произхода на картината, но Силви Жиру, директор на „Шато де Валенсай“ в централна Франция, казва, че „не е невъзможно“ това да се окаже връзка между двама от най-известните мъже в историята.

Замъкът, в който се помещават произведенията на изкуството, някога е принадлежал на Шарл-Морис дьо Талейран-Перигор - изтъкнат дипломат, известен просто като Талейран, починал през 1838 г.

Миналата година в архив бе открит документ от 1874 г. и подписан от ковчежника на Талейран, споменаващ портрет на Макиавели върху дърво с размери 55 на 42 сантиметра, рисуван от Леонардо. Мрачният портрет е на мъж със сериозно изражение и с дълго, тясно лице, остър нос и заострена брада, облечен в черно палто и бяла риза.

Няколко месеца високотехнологични тестове ще се стремят да установят дали работата е от ръката на Леонардо, като практически се изследва слой по слой.

10 мита за Леонардо Да Винчи

За картините и изобретенията на гения се разказват почти толкова легенди, колкото и за самия него. Нека да видим дали е истина. Леонар...

Ан Жирардо от местния архивен офис вярва, че човекът от портрета има много по-голяма прилика с френския философ от 16 век Мишел дьо Монтен, отколкото с Макиавели.

Друга причина за скептицизъм е дървената подложка на картината, която изглежда твърде гладка, за да бъде от времето на Леонардо, въпреки че реставрационните работи, извършени върху картината в Берлин през последното десетилетие на XIX век, могат да обяснят това очевидно несъответствие.

Ако картината бъде идентифицирана като тази от предположенията обаче, това ще послужи като доказателство, че Макиавели и Леонардо са се срещнали лично.

Бумът около картината идва след голямата експозиция на Леонардо да Винчи, открита в Лувъра в Париж миналата седмица, за да отбележи 500 години от смъртта му - 12 години преди тази на Макиавели.

Непозната досега картина на Да Винчи беше обявена на търг (СНИМКА)

Непозната досега скица на великия италиански художник Леонардо да Винчи ще бъде продадена на търг, съобщава BBC. Според аукционната къ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа