Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

11309
Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Русия все повече разчита на военните си резерви в техника от времето на Съветския съюз и почти не произвежда масирано нищо ново що се отнася до по-тежка военна техника, което да включи във войната в Украйна. Това гласи констатация на Newsweek, която почива на анализ на сателитни снимки на руски военни складове.

Според анализа, руските военни превозни средства на склад са намалели с 32% спрямо времето преди старта на войната заради издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Сега Русия разполага с 10 389 военни превозни средства (към май, 2024 година), а точно преди войната е имала 15 152 такива средства. Особено зле стоят нещата с мултифункционалните бронирани машини – 922 сега спрямо 2527 на склад преди 24.02.22 г. Бронираните машини на пехотата са били 637 на склад, сега са 244, а верижните бронетранспортьор-амфибии БТР-50 са били 125, сега са 52. Русия на практика вече няма модели БТР-60, БТР-70 и БТР-80. А на фронта бронираните машини (без танкове) са 2605, след като на склад преди войната са били 3313 (ПЪЛЕН АНАЛИЗ СЪС САТЕЛИТНИ СНИМКИ).

Друг анализ на база сателитни снимки – една от най-големите руски складове за артилерия също е сериозно изчерпана. 60% от складираното там вече е извадено за употреба, а има сериозни съмнения на база снимките, че около половината от оставащото не е годно за употреба и трябва да бъде ремонтирано/рехабилитирано/модернизирано. Основна трудност е, че много от по-старите артилерийски системи не могат да работят със съвременни боеприпаси. (ПЪЛЕН АНАЛИЗ СЪС САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

Русия разчита много на оръжейни резерви от ерата на СССР във войната в Украйна, но загубите на фронта в Украйна на военна техника са по-големи, отколкото сегашните мощности на руския военнопромишлен комплекс (ВПК) може да наваксат. Руският ВПК не може да модернизира и достатъчно бързо предвид ситуацията на фронта по-старата съветска техника – такава е оценката в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Там е цитирана британска експертна оценка (на Британския международен институт за стратегически науки), че Русия ще може да си позволи годишни загуби от около 3000 бронирани машини (такава е ралността за руснаците в Украйна) за още 2-3 години заради резервите си от съветско време. Дотук Русия е загубила над 8000 бронирани машини във войната и от складовете са извадени над 1180 танка и 2470 бронирани машини. Украинският военен анализатор Константин Машовец вече писа преди около седмица, че руският ВПК може да произвежда по 250-300 нови танка и да ремонтира/модернизира още толкова годишно. А само от началото на 2024 година досега Русия е загубила 449 танка (унищожени или повредени) и 567 бронирани машини. Пълна документална статистика на всички руски загуби на военна техника на база снимки/видеокадри, които са геолокализирани (точни координати) поддържа нидерландската платформа Oryx - ТУК Дотук - общо 3000 загубени от руснаците танка (унищожени, повредени, изоставени и пленени), 1321 БТР-а, 3954 бронирани машини на пехотата (в линка има и описани загуби на други видове техника). Украинските документирани загуби от Oryx са по-малки - 808 танка, 374 БТР-а, 907 бронирани машини на пехотата (в линка има и описани загуби на други видове техника):

На фона на тези оценки, в социалните мрежи излезе поредно видео, показващо мизерията на "русский мир" - в Бахмут окупаторите чистят тоалетна с останало вино от местното предприятие за вино и шампанско, защото няма вода:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има огромно увеличение на интензивността на боевете. Украинците са регистрирали цели 146 бойни сблъсъка за последните 24 часа – за сравнение предишното денонощие бяха 84. Най-горещото направление е това на запад от Авдеевка (Покровското направление) – 45 отбити руски пехотни атаки, като линията на боевете се запазва на същите места както досега през тази седмица. На второ място е Бахмутското направление – 26 отбити руски пехотни атаки. Следва западната част на Запорожка област, с 19 отбити руски пехотни атаки – Работино и конкретно Старомайорско, което е на 9 километра южно от Велика Новоселка. Тя пък е югозападно от Угледар: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

16 руски пехотни атаки са спрени в Купянското направление по украински данни, като вече Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) е посочена като място на боеве. Това подсказва, че линията Кисловка – Котляровка е под руски контрол. 11 са отбитите руски пехотни атаки в Лиманското направление, също толкова са отбити и в Новопавловското направление (на запад от Маринка: Красногоровка, Парасковивка, Константиновка и Водяне; на юг от Велика Новоселка и Угледар: Урожайно). От Урожайно има геолокализирани видеокадри, показващи, че руснаците атакуват по улица "Централна" в селото:

Решителният момент за Русия дойде

Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, публикува нов анализ, в който най-важното е следното – според него руското командване съвсем скоро ще реши къде да се хвърли с всички сили и няма как това да е навсякъде по сегашния фронт. О.з. полковникът вече изрази мнение, че има голяма вероятност руската "голяма" офанзива да е с основна цел Часов Яр и пробив към агломерацията Краматорск – Славянск, за да бъде овладяна изцяло Донецка област: Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО). Затова той изрично обръща внимание на Северск (западно от Соледар) като северен фланг на Часов Яр и че там руското командване действа необяснимо – опитва с фронтална атака да пробие, като овладее Звъновка и се проваля дотук. За него ситуацията е парадоксална – защото руснаците са разположили 3 мотострелкови бригади от Втори руски армейски корпус (6-та, 7-ма и 123-та), както и 106-та дивизия на руските ВВС, с десантните полкове на 51-ва, 119-та и 137 дивизии на руските ВВС.

Популярният украински телеграм канал Deep State обаче вижда ситуацията при Северск малко по-различно – той пише, че там нещата са много тежки, като специално при село Весело украинските защитници са на ръба на силите си, защото отдавна не е имало ротация. "Боевете са много динамични, различни позиции често минават под контрола на едната или другата страна", добавя каналът. В потвърждение на становището му, че всяко едно временно преимущество на руснаците в района ще бъде използвано от руската пропаганда в обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, е изрично споменато как руската армия превзела важна украинска позиция северно от Весело. За самия Часов Яр обаче руският телеграм канал е много лаконичен, защото там от известно време е видимо, че руснаците не успяват да направят нещо съществено: Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Специално за Купянското и Лиманското направление Константин Машовец коментира в нов анализ следното: "по моя информация" руснаците само за няколко дни са заели нови позиции при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск), като са овладели тази част от селото, която е източно от жп линията. Той констатира и загубата на Кисловка и Котляровка, като при Табаевка руснаците също напредват. "Рибар" изрично уточнява, че превземането на Кисловка и Котляровка позволява на руските части да окажат натиск върху Табаевка и Степная Новоселовка, за да се стигне до пътя Р-07 (Сватово – Купянск) и да има руски контрол и на движението по нея.

"Като цяло ситуацията очевидно рязко ще се изостри в близко бъдеще. Противникът продължава интензивна атака и щурмови действия в зоната между железопътната линия и шосето Купянск – Сватово, постепенно се придвижва към Степная Новоселовка (на юг от това село жп линията и шосето се сливат). Руснаците хвърлят сериозни усилия по линията Синковка-Петропавловка, прегрупирайки тук 7-ми мотострелкови полк, който има значителен опит в настъпателни операции", обобщава Машовец и предупреждава, че руснаците още не са хвърлили всичките си резерви, като добавя: "Вероятно в близко бъдеще ще станем свидетели на падането на Синковка, тежки ариергардни боеве на украинската армия северно от източната част на Купянск, както и за Степная Новоселовка, Песчаное и Берестово". Украинският о.з. полковник коментира и, че руската армия продължава да се цели в района между Купянск и Боровая, за да изтикат украинските части там на запад от река Оскол. За Лиман Машовец е по-обран, тъй като там явно руските части не постигат успехи – той припомня основната руска цел украинската армия да бъде изтикана зад река Жребец, като сега руската армия се е съсредоточила малко по-на север от линията Терно – Ямполовка, към Невско и Новосадово: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Относно Авдеевското (Покровското) направление, въпреки огромният брой атаки "Рибар" не отчита нещо съществено, с изключение на следното – руснаците се съсредоточават върху Новоалександровка. Именно оттам се счита, че те могат да тръгнат към Константиновка и Часов Яр, от юг: Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Напоследък руските военни телеграм канали обръщат повече внимание и на Работино, с твърдения как украинската армия постепенно губи селото. То беше върнато от украинците през лятото на 2023 година, когато те опитаха да пробият от Орехов към Токмак и Мелитопол. Работино се намира на 10 километра южно от Орехов. Нови видеокадри обаче показват това, което повтарят и украински, и руски източници по принцип за ситуацията там от началото на годината – Работино е в руини, няма удобни места за изграждане на укрепени позиции и руски щурмови групи редовно биват избивани при опитите им да преминат към центъра на населеното място (ВИДЕО, 18+ - може да се гледа в Twitter при регистрация и след като сте логнати в платформата, има изрично предупреждение за кадри на жестоко насилие). На фона на покъртителните видеокадри с трупове на руски войници, руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов окуражава в дневния си обзор: "Има тактически успехи".

Точно от Запорожието има и любопитна новина - установка на система "Бук" е била подпалена по невнимание от обслужаващия я руски екипаж. Информацията кой е виновен е неофициална, но пораженията са видими:

ОЩЕ: Няма подарък за Путин от фронта в Украйна за петия му мандат (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Нараства броят на жертвите на руските атаки в Харковска област (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 20.05 - Украйна укрепи позициите си при Харков

Латвийската външна министърка пробяга полумаратон в подкрепа на Украйна: Събрани са 12 000 евро за дронове

Зеленски: Сирски е на предната линия, при Харков позициите ни са подсилени (ВИДЕО)

Неофициално: Втори руски военен кораб е потопен след ракетна атака на Украйна в Крим

Словаците сега се страхуват от полицейска държава: Говори бивш политик и анализатор

Макрон да дойде, за да отърве Кавказ от „съветското иго": Грузинският президент

Туристически кораб и лодка в сблъсък по река Дунав - има жертви и изчезнали

В окупираните територии руснаците правят по-страшни неща, отколкото са правели нацистите: Украински партизанин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа